Scholing als lokmiddel voor nieuw personeel datacenterindustrie

Datacenters vormen het fundament van onze digitale economie en zijn onmisbaar voor het functioneren van bedrijven. Met de toenemende digitalisering van onze maatschappij groeit de vraag naar datacenters wat onlosmakelijk leidt tot een stijgende vraag naar gekwalificeerd personeel. Zonder mensen die begrijpen hoe de componenten van een datacenter samenwerken, hebben datacenters immers geen bestaansrecht. In dit artikel gaan we dieper in op de essentiële rol die scholing speelt bij het aantrekken en behouden van werknemers voor de datacenterindustrie.

Elektronicabedrijven zijn de afgelopen tien jaar steeds afhankelijker geworden van datacenters voor het optimaal functioneren van hun dienstverlening. De technologische en juridische eisen die worden gesteld aan de beveiliging en kwaliteit van de dataopslag- verwerking- en levering stijgen navenant mee. Om aan deze eisen te voldoen, is meer technisch geschoold personeel nodig. Dit stelt eigenaars van datacenters voor een enorme uitdaging.

Moordende concurrentie

Bastiaan Janssen, CEO van de Complementair Groep en eigenaar van Vijfhart IT-Opleidingen, kan hierover meepraten: “Goed geschoold en gemotiveerd personeel is moeilijk te vinden. Het tekort aan datacenterengineers neemt in de toekomst verder toe doordat de sector vergrijst. Binnen nu en tien jaar gaan veel datacentermedewerkers met pensioen, terwijl het aantal jonge mensen dat toetreedt tot de sector achterblijft. Werknemers worstelen aan de voordeur met het vinden van gemotiveerd personeel dat beschikt over de specifieke expertise die nodig is voor het werk in datacenters. Aan de achterdeur kampen veel datacenters met een hoog personeelsverloop door de moordende concurrentie binnen de sector zelf”.

Janssen verzorgt samen met zijn concullega Marcel Figee, business development manager bij opleidingsinstituut Data Center College, een plenaire lezing tijdens het IT Infra event, op 16 november 2023 in Den Bosch. Figee deelt de mening dat onderwijs een essentiële rol speelt bij het vinden en behouden van geschikt datacenterpersoneel.

“Als je in personeel investeert door middel van opleidingen snijdt het mes eigenlijk aan drie kanten,” legt Figee uit. “Klanten krijgen vertrouwen in jouw bedrijf omdat ze zien dat het personeel goed is opgeleid en regelmatig wordt bijgeschoold. Werknemers voelen zich gezien en gewaardeerd en blijven daardoor langer bij hetzelfde bedrijf werken. En een bedrijf waar mensen met plezier werken, heeft een aanzuigende werking op werkzoekenden. Goed getrainde mensen nemen anderen mee. Als je investeert in scholing, investeer je dus in ál je personeel: je huidige en potentiële werknemers.”

Saai

Een van de oorzaken van de wereldwijde personeelskrapte is de tanende instroom bij technische mbo-opleidingen. Figee: “Ik werk samen met ROC’s en we bieden vanuit het DCC ook een datacentertraining aan. Studenten kiezen zelden uit zichzelf voor een stageplek binnen een datacenter, omdat ze de sector niet kennen en het idee hebben dat het werk binnen een datacenter saai is. Ze hebben geen idee hoe veelzijdig en afwisselend het is. Daarom ga ik met de studenten op bezoek bij datacenters. Als ze eenmaal een fysiek datacenter binnenlopen, zien ze met eigen ogen hoe boeiend de datacenterwereld is en welke mogelijkheden er liggen voor jonge afgestudeerden.”

Het kan wel

Janssen is het hier mee eens: “De datacenterindustrie heeft last van het fenomeen ‘onbekend maakt onbemind’. De gebouwen waarin datacenters zijn gevestigd, vallen niet op. Als werkgever moet je dat juist wel doen, bijvoorbeeld door creatief te werven.” Als voorbeeld noemt de opleidingsspecialist ASML. “Dat bedrijf neemt per week circa tweehonderd nieuwe werknemers in dienst. Dit pakken ze heel slim aan: ze nemen contact op met mensen met een technische achtergrond, zoals automonteurs, elektriciens en medewerkers van vliegvelden, en die bieden ze een baan aan tegen zeer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een hoog loon. Vervolgens investeren ze in trainingen om de nieuwe werknemers om te scholen. Dit zou de datacentersector ook kunnen overwegen. Zeker als mensen al een technische achtergrond hebben, is het een koud kunstje om ze in korte tijd klaar te stomen voor het datacentervak. Want laten we wel weten: de werkomgeving in een datacenter is heel wat prettiger dan die in een autowerkplaats.”

Bijscholen

Trainingsprogramma’s zijn niet alleen voor nieuwkomers van belang, maar ook voor bestaande werknemers, zegt Figee. “De snelle technologische veranderingen binnen de sector, vereisen dat werknemers zich continue bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.” Janssen vult aan: “Het gaat binnen de datacenterindustrie om de drie p’s : product, procces & people. Die elementen hangen met elkaar samen. Goed opgeleide mensen die volgens de juiste processen werken, maken minder fouten. Minder fouten betekent minder verstoringen en daarmee wordt de kwaliteit van de dienstverlening beter. Dan is de cirkel weer rond. Elke investering in training en opleiding, betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars terug.”

Is jouw nieuwsgierigheid gewekt door het verhaal van Marcel Figee en Bastiaan Janssen? Kom dan op 16 november naar Den Bosch om de twee specialisten live te horen spreken tijdens het IT Infra event. Meld je gratis aan voor de lezing en het event via de website.

Mobiele versie afsluiten