De regering Schleswig-Holstein – dat is het deel van Duitsland grenzend aan Denemarken – heeft maandag de open-source strategie bekend gemaakt. In een document van 27 pagina’s staat uitgelegd wat men gaat doen en vooral ook waarom. Het heeft alles te maken met digitale soevereiniteit. Het (vertaalde) persbericht is hieronder integraal weergegeven.
Sleeswijk-Holstein begint systematisch aan de weg naar digitale onafhankelijkheid in de deelstaat. De vandaag gepubliceerde “Open Innovatie en Open Source Strategie” onderstreept de eis om een holistische kijk te hebben op digitale soevereiniteit, om het grote belang ervan voor de overheid te benadrukken en om het bedrijfsleven, de wetenschap en de maatschappij er in gelijke mate bij te betrekken.
“Zonder soepel functionerende digitale systemen zou de overheid vandaag de dag niet kunnen functioneren. Het heeft betrouwbare IT-componenten nodig waarvan de aankoop keuzevrijheid, aanpassingsmogelijkheden, concurrentie en controle over de eigen digitale infrastructuur garandeert,” zegt minister van Digitalisering Dirk Schrödter. “Het vertrouwen van de burgers in technologische soevereiniteit van de staat heeft de hoogste prioriteit bij het gebruik van softwareoplossingen. Het waarborgen van digitale soevereiniteit is daarom minstens zo belangrijk als energiesoevereiniteit.”
Digitale soevereiniteit creëren met open source
Overheidsinstellingen op federaal, staats- en lokaal niveau gebruiken grotendeels software van een paar grote, zogenaamde propriëtaire leveranciers, wat heeft geleid tot sterke afhankelijkheden. Met zijn “Open Innovatie en Open Source Strategie” is Sleeswijk-Holstein de eerste deelstaat die een nieuwe, duurzame benadering van zijn IT-infrastructuur nastreeft om zijn taken onafhankelijk en veilig uit te voeren in de digitale wereld. Volgens Schrödter wordt onafhankelijkheid van individuele IT-aanbieders en daarmee digitale soevereiniteit gegarandeerd door een divers leverancierslandschap, open standaarden en open source systemen. De verplichting om cloudsystemen van fabrikanten te gebruiken en de bijbehorende aanzienlijke licentiekosten zijn andere serieuze redenen om naar alternatieve IT-systemen te kijken. Voor minister Schrödter is open source software een van de belangrijkste middelen om soevereiniteit te creëren.
“De omstandigheden voor een omschakeling kunnen nauwelijks beter zijn,” voegde de minister eraan toe. “De duidelijke trend naar collaboratief, locatieonafhankelijk werken in de cloud biedt een unieke kans om de weg naar digitale soevereiniteit in te slaan op een moment dat er sowieso een fundamentele verandering in de werkcultuur aankomt. De toekomst van de administratie in Sleeswijk-Holstein is cloud, algoritmisch, geautomatiseerd en gebaseerd op gegevens.”
Digitaal soevereine IT-werkplek bij de overheid
Met het kabinetsbesluit om de standaard IT-werkplek te updaten op basis van open source software om digitale soevereiniteit te garanderen en de verandering van het standaard documentformaat, die gekoppeld is aan de uitgebreide introductie van de open source software LibreOffice als standaard kantooroplossing voor ongeveer 25.000 IT-werkplekken in de overheidsadministratie, had de regering in het voorjaar al het startsein gegeven voor de eerste stap naar volledige digitale soevereiniteit in de overheid. De vandaag gepubliceerde strategie beschrijft ook duidelijk de verdere plannen voor een digitaal soevereine IT-werkplek, waaronder de overstap naar het besturingssysteem +1.Linux, het open document bestandsformaat ODF, een open source samenwerkingsplatform gebaseerd op Nextcloud, de Open Xchange groupware (e-mail, agenda, contacten, enz.) en digitaal soevereine basisdiensten, gespecialiseerde procedures en het telefoniesysteem.
De regionale digitale economie bevorderen
“De voorwaarde voor het wijdverbreide gebruik van open source producten is dat de vertrouwde functionaliteiten betrouwbaar functioneren met minstens dezelfde kwaliteit,” zegt Schrödter. “We zullen de overstap voor medewerkers zo soepel mogelijk laten verlopen en het goed geplande migratieproces ondersteunen met training, zodat iedereen zich veilig en vertrouwd voelt met de nieuwe software.”
De holistische benadering die in de strategie is geformuleerd, omvat ook het stimuleren van de regionale digitale economie. “In plaats van onze IT-gelden te investeren in licentiekosten, gebruiken we ze om ontwikkelings- en supportcontracten te financieren,” zegt Schrödter. “Op deze manier versterken we de lokale digitale economie en Sleeswijk-Holstein als vestigingsplaats voor bedrijven in het algemeen. Het creëren van digitale soevereiniteit door middel van open source-oplossingen komt neer op een industriebeleid voor de digitale economie.”
Andere actiegebieden binnen de strategie zijn
- de oprichting van een Open Source Programme Office (OSPO) in de overheidsadministratie. Het OSPO SH bemiddelt tussen het centrale IT-beheer en andere OS-stakeholders en bevordert het gebruik van open source software;
- het bevorderen van de DigitalHub.SH, die de behoeften van de publieke sector koppelt aan ideeën uit de digitale economie, projectpartners samenbrengt en open innovatie ondersteunt;
- de focus op open overheid: in de geest van open overheid bevordert de deelstaatregering het toegenomen gebruik van onafhankelijk controleerbare hardware en software en open source technologie om het werk van de publieke sector transparant, participatief en coöperatief te maken;
- deelname aan de Duitse Administratie Cloud en het doel om toe te treden tot het Centrum voor Digitale Soevereiniteit (ZenDiS).
“Met de Schleswig-Holstein Open Innovation and Open Source Strategy blijven we de digitale soevereiniteit van de deelstaat als digitale pioniersregio bevorderen en zetten we ons in voor open innovatie en open source-oplossingen”, zegt Schrödter. “We investeren in de onafhankelijkheid, veiligheid en slagvaardigheid van onze staat. Dit komt de hele samenleving ten goede.
(dit artikel verscheen eerder op Cloudworks.nu)