Op de langste dag van het jaar sprak Robert Lauer, oprichter van LauerLogic en initiatiefnemer van het project Flevum en Durable Datacenters op de IGC. Na de inleiding en schets van de avond door Theo Loth, voorzitter van de ICT-tafel, luisterde het publiek naar de eerste spreker van de avond, Stijn Grove, directeur van de DDA.
Aanleiding
In de “Klimaatweek” van de Koninklijke IGC (Industrieele Groote Club) ging de ICT Tafel op de valreep van lente naar zomer aan de slag met het thema Digitalisering, Datacenters en Duurzaamheid. De hele wereld is in digitale transformatie. De groei van digitale informatie is exponentieel. De datacenters zijn de spin in het web. Digitalisering helpt om klimaatdoelstellingen te bereiken. Maar datacenters zijn zelf ook grootverbruikers van energie.
Wat doet de sector zelf aan duurzaamheid?
Digitalisering helpt om klimaatdoelstellingen te bereiken. We hoeven minder te reizen dankzij thuiswerken en videoconferencing. Er is veel minder drukwerk nodig. Data gedreven bedrijfsprocessen zijn efficiënter waardoor er minder verspilling is.
Maar de digitale wereld is zelf ook grootgebruiker van energie en doet aan CO2-uitstoot. Nederland kent een grote datacenter-dichtheid. En de vraag naar datacenters zal blijven groeien. Wat betekent dit voor het energieverbruik en de CO2-uitstoot? En wat doet de datacenter-sector zelf aan duurzaamheid?
Stijn Grove, directeur van branchevereniging DDA heeft uitgelegd wat het belang is van het datacenter voor de Nederlandse economie. Hij liet zien dat de sector fors innoveert en investeert op het gebied van duurzaamheid. Bovendien relativeert hij de percentages energie die wordt verbruikt.
Flevum Project
Robert Lauer, Managing Director van LauerLogic en Founder van LogicQ, vertelt hoe hij kwam tot het Flevum project en het initiatief nam van Durabel Datacenters.
In zijn logica moet men stoppen met luchtkoeling en deze snel ombouwen naar vloeistofkoeling. Daarmee wordt minder energie verspild met koeling en het afblazen van verwarmde lucht.
Binnen het Flevum-project staan meerdere Mid-size Mesh Datacenters, langs het trace van het nieuw aan te leggen IJmond warmtenet. Zij zijn een ondersteunde warmtebron en leveren standaard al rond de 70 graden warmte. Daarmee wordt meer dan de helft in ruimte bespaard en energie. Ook huurders (tenants) kunnen meer dan 70% energie rendement eisen. Dat kan niet met lucht, maar wel met vloeistofkoeling.
Flevum zette deze geslaagde avond de mogelijkheden op een rij voor duurzame datacenters in een groene zone rondom de bestaande zware industrie, die al bezig is zich te transformeren in ‘schone’ industrie. Een parkachtige omgeving zal dan ruimte bieden voor nieuwe economische activiteiten, gerelateerd aan datacenters en ICT.
Bovendien zouden de inwoners van de IJmond in deze plannen meer profiteren van goedkope restwarmte, als compensatie voor de nadelen die zij hebben ondervonden van het wonen bij zware industrie.