Duurzaamheid is veel meer dan het afvinken van acties en het gedachteloos volgen van governance. Richard Jonker, Vice President Commercial Business Development bij netwerkleverancier NETGEAR, vertelt hoe zijn bedrijf zich onderscheidt en inzet op de praktische inzet van kennis en techniek.
Dat is volgens hem het onderscheid tussen bedrijven die aan greenwashing doen, en bedrijven die daadwerkelijk duurzaam beleid voeren. “Er is een noodzaak voor concrete actie in plaats van oppervlakkigheden”, zegt Richard. “We moeten als branche cradle-to-cradle omarmen.” Hergebruik van apparatuur, eventueel in andere markten, moet bespreekbaar worden.
Duurzame netwerken?
Het zijn geen teksten die je zou verwachten vanuit een leverancier van netwerkapparatuur die zich richt op het mkb. Vooral omdat de netwerkmarkt niet bepaald als eerste opkomt bij discussies over groene ICT. Maar Richard wijst erop dat NETGEAR op dit punt veel meer is dan een leverancier. Ze doen meer dan het controleren van hun productielocaties in China, en of deze in lijn zijn met hun ESG-doelen – iets waar ze overigens verder in gaan dan wat wettelijk wordt geëist.
Hij merkt op dat een aanzienlijk deel van de investeringen niet langer is gericht op on-premises infrastructuur, maar op audiovisuele oplossingen voor vergaderruimtes. Dat zijn vaak energie-intensieve apparaten die continu zijn ingeschakeld, terwijl dat helemaal niet nodig is. “Het is niet meer voldoende om alleen maar netwerkverbindingen te leggen”, zegt Richard. “Door bijvoorbeeld vergaderruimtes te voorzien van Power over Ethernet, kun je tientallen apparaten via het netwerk voeden.” Dit vergroot volgens Richard de relevantie van NETGEAR in de duurzaamheidsdiscussie.
Trainingen
“We zetten sterk in op bewustwording bij de partners en resellers”, noemt Richard. “Wij begeleiden hen bij het opzetten van veilige en duurzame infrastructuur. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepalen wat de optimale locaties zijn voor de apparaten, zodat ze het minste stroom verbruiken, en ook dat er alleen wordt ingekocht wat nodig is.” Proportionaliteit bij de selectie van technologie speelt hier ook een rol. “Is de allerbeste – en meest energieverslindende – camera echt nodig in iedere vergaderruimte?” vraagt Richard zich retorisch af. “Soms is ‘minder’ voldoende, vooral als de kosten in verhouding moeten blijven. Je kúnt een luxeauto kopen om boodschappen te doen, maar het is niet de beste keus.” Die bewustwording geldt ook voor gebruiksscenario’s. “Hoe vaak hoor ik van een school waar de wifi 24/7 aan staat, terwijl dat bijvoorbeeld in het weekend helemaal niet nodig is? Dat zijn details waar je over na moet gaan denken.”
Het zijn dingen waar de markt serieus naar moet kijken, ook omdat de wetgeving de markt anders langzaam maar zeker gaat inhalen. “Als de branche niet uit eigen beweging actie onderneemt, zal de overheid dat doen”, zegt Richard. “NETGEAR zet zich daarom in om samen met anderen op te trekken, en de duurzaamheidstransitie gezamenlijk vorm te geven.” Onder druk wordt alles vloeibaar, zo waarschuwt Richard.
Uiteindelijk blijven netwerkomgevingen een bedrijfskritiek ICT-onderdeel bij vrijwel iedere organisatie. Dat is niet iets waarop wordt bespaard. Dat neemt niet weg dat er moet worden gekeken naar de rol van netwerkleveranciers, hun partners én hun klanten in het duurzaamheidsvraagstuk. “Voor NETGEAR is het een belangrijk criterium dat bedrijven bereid zijn buiten hun comfortzone te treden”, zegt hij. “Zelfs als ze op korte termijn mogelijk iets minder omzet behalen. Maar op deze manier realiseren ze structurele verbeteringen.”
Neem voor meer informatie contact op met NETGEAR via de LinkedIn van Richard Jonker: www.linkedin.com/in/richardjonker/, of bezoek de website van NETGEAR: www.netgear.com/nl/.
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2023-04)