Richard Booms (Swimlane) en Marc de Groot (iSOC24)

‘Nieuwste ontwikkelingen automation en compliance’

Isoc team op Cloud Expo 2024-800px

Gezamenlijk webinar over automation en compliance

Tijdens CloudExpo 2023 maakten Swimlane en iSOC24 bekend dit voorjaar een automation webinar te organiseren. Een groot deel van de inhoud is inmiddels vastgelegd. Sales Director Richard Booms van Swimlane en Marc de Groot, Director Sales & Marketing bij iSOC24, vertellen meer over het webinar op 21 mei, dat een relatief kleine en vrij selecte doelgroep adresseert.

In het webinar worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automation en compliance behandeld, een gebied waar Swimlane volgens Richard Booms goed tot zijn recht komt. “Eind vorig jaar hebben wij de Hero AI-functionaliteit aangekondigd. Dit is een eigen AI-ontwikkeling van Swimlane die het werk van ontwikkelaars een stuk makkelijker maakt en waarmee sneller een werkende oplossing voor automation-vraagstukken kan worden geboden. Canvas, onderdeel van Hero AI, maakt bovendien tijdswinst mogelijk door bijvoorbeeld low code toepassingen te bouwen op basis van blokken tekst, die men ingeeft via spraak of toetsenbord. Tijdens het webinar besteden we hier verder aandacht aan.”

Efficiency en tijdswinst

Het webinar staat ook stil bij NIS2, geeft Marc de Groot aan. “De meeste bedrijven hebben nog steeds niet door wat er allemaal precies op hen af gaat komen en waar men aan moet voldoen. Eén ding is al wel duidelijk: het betekent in elk geval veel extra werk. Swimlane kan met haar intelligente automation-oplossing een bijdrage leveren aan de invulling van een aantal van de essentiële maatregelen. Over het onderwerp alert fatigue en het boeken van tijdswinst hebben we in eerdere artikel met ITchannelPRO ook al het nodige gezegd In het webinar leggen we verder uit hoe Swimlane bijdraagt aan effectiviteit, efficiency en tijdswinst binnen een aantal van de maatregelen die moeten worden ingericht door organisaties in kritieke sectoren en hun toeleveranciers.”

Onboarding en offboarding

Een ander belangrijk punt waar Swimlane organisaties bij kan ondersteunen, is onboarding en offboarding. Uit onderzoek blijkt dat dit voor veel organisaties een belangrijk knelpunt vormt. Deze processen zijn voor een onderneming vaak tijdrovend, en het securityrisico is reëel. Insider risks vanwege vertrekkend ontevreden personeel vormen naast een IT-risico hierdoor ook een bedrijfsrisico.

Het is niet langer voldoende om de technologie te beveiligen. Organisaties moeten juist nu de processen rondom deze technologie optimaliseren en beveiligen. Onboarding en offboarding is hier een van de vele voorbeelden waar Swimlane bij kan worden ingezet.

Door middel van Swimlane automation kunnen veel standaardacties worden weggeautomatiseerd, zodat de eigen medewerkers meer ruimte krijgen om zich te concentreren op de interessantere en belangrijkere ontwikkelingen rond threat detection, intelligence en prevention. Hierdoor helpt de oplossing indirect de zogeheten alert fatigue te voorkomen.

Negatieve spiraal doorbreken

Richard geeft aan dat ook hier tijdswinst dus een belangrijk pluspunt is. “De personen voor wie we het webinar willen houden, hebben misschien inhoudelijk nog niet zoveel te maken met automation. Daarom kent men de voordelen nog niet voldoende. Wij laten zien dat die voordelen verder gaan dan het vergroten van de veiligheid, nog betere preventie en nog sneller ingrijpen”, legt hij uit. “Nogmaals, de tijdswinst op elk van die punten is erg belangrijk. En als we dat combineren met een verlaging van de werkdruk, waardoor werknemers nog beter gaan presteren, heb je als organisatie een al langer bestaande negatieve spiraal weten te doorbreken.”

Tijdens het interview valt ook nog het begrip OT. Richard en Marc vinden het belangrijk erop te wijzen dat Swimlane ook wordt toegepast binnen OT-omgevingen. Marc: “Iedereen die verantwoordelijk is voor de veiligheid en de uptime van een OT-omgeving weet dat hier vaak sprake is van zeer kritieke processen. Tegelijkertijd wordt de continu veranderende dreiging steeds reëler, en groeit het besef dat het noodzakelijk is om tijdig voorbereid te zijn op de NIS2-richtlijn.”

Doelgroep

Het webinar adresseert een relatief kleine en vrij selecte doelgroep. “Voor dit webinar richten we ons dus vooral op de personen die zich dagelijks met bovenstaande materie bezighouden, maar ook op de eindverantwoordelijken”, aldus Richard.

Invite-only

Het webinar van Swimlane en iSOC24 is invite-only. Beide bedrijven starten binnenkort met het benaderen van de doelgroep, die bestaat uit CISO, CIO, ISO, CTO, IT-Director, Security Manager, Compliance Officer of vergelijkbaar bij een grote onderneming of (semi-)overheidsinstelling. Wie behoort tot deze doelgroep, kan uiteraard zelf met iSOC24 voor deelname aan het webinar.

 

Foto: Het team van iSOC24 op Cloud Expo 2023. Met Richard Booms van Swimlane (uiterst links) en Marc de Groot van iSOC24 (rechtsvoor).

Neem voor meer informatie over Swimlane contact op met richard.booms@swimlane.com. Voor meer informatie over iSOC24 neem je contact op met sales@isoc24.com.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2024 #01)

Mobiele versie afsluiten