Eerder deze maand is door de Duitse brancheorganisatie ECO in Darmstadt een bijeenkomst georganiseerd over restwarmte en datacenters. Het thema waar DatacenterWorks november 2021 en eind mei 2022 ook al succesvolle bijeenkomsten voor organiseerde.
In Nederland wordt steeds meer gesproken over andere manieren om datacenters te koelen en parallel daaraan is er een al langer lopende discussie over het positief benutten van de restwarmte die datacenters en de grotere on-premise serverruimtes produceren. Het ligt in de lijn der verwachting dat men die onderwerpen vaker gaat voegen. Dat was in ieder geval een van de conclusies van de bijeenkomst van DatacenterWorks.
Frankfurt
Over de grens speelt de zelfde problematiek. In grootste datacenter hotspot van het Europese continent, Frankfurt, staat het onderwerp inmiddels hoog op de lokale politieke agenda. Nieuwbouw en uitbreiding van bestaande datacenters gaat gekoppeld worden aan harde toezeggingen over het gebruik van restwarmte. In dit gebied is sprake van zowel een gebrek aan stroom als een omvangrijk programma van woningbouw. Daarnaast zijn de geografische omstandigheden ongunstig voor bedrijven die veel warmte produceren
ECO summit
ECO heeft tijdens de Data Center Expert Summit die op 8 en 9 juni in Darmstadt is gehouden het gebruik van restwarmte veel aandacht gegeven. Dat het onderwerp daar hoog op de politieke agenda staat bleek ook uit de deelname van de staatssecretaris voor digitale zaken van Hessen.
De presentaties en discussies maakten duidelijk dat die politieke aandacht onvoldoende is om het proces in beweging te krijgen. De datacenters claimen voldoende warmte te produceren om in 2030 de hele (?) stad Frankfurt te kunnen verwarmen, maar ze zien nog geen kans die warmte over te transporteren naar een passende infrastructuur van warmtenetten. De lokale politiek is niet bereid de sector met geld te helpen dat te realiseren (de warmtenetten zijn deels in handen van de lokale overheden).
Per saldo
Wat dat betreft is de situatie in en rond Frankfurt niet eens zoveel anders dan in Nederland. Men geeft aan tot heel veel in staat te zijn. De datacentersector laat indrukwekkende cijfers zien over hoe goed men wel niet bezig is. Per saldo gebeurt er echter amper iets, want niemand wil of kan de eerste stap zetten. In die situatie is het afkondigen van een bouwstop een realistische optie. Hessen en Frankfurt schermen daar al langer mee.
Dat ook Duitsers worstelen met het onderwerp restwarmte van datacenters verbaast overigens niet. De belangen van de partijen zijn gewoon te uiteenlopend. Het enige dat daar uitkomst kan brengen is waarschijnlijk wetgeving.