De CTO van DE-CIX, het grootste internetknooppunt, heeft met een breed gedeeld artikel (*) gewezen op de noodzaak van redundantie voor verbindingen. Directe aanleiding voor zijn pleidooi zijn twee recente grote incidenten met graafmachines bij Frankfurt en Düsseldorf.
Fluitje van een cent
Daar weten ze in Frankfurt en Düsseldorf nu echt alles van. Wat ze ook weten is dat het wel handig is niet blind te vertrouwen op de kennis van aannemers en de juistheid van kaarten waarop de ligging van de ondergrondse infra is aangegeven.
Noodzaak van redundantie
Een medewerker van een internetknooppunt kan aan bovenstaande weinig veranderen. Hij kan niet afdwingen dat het lokale KLIC goed wordt bijgehouden en geraadpleegd. Wat hij wel kan doen is wijzen op de noodzaak van redundantie.
Redundantie, dat staat voor het dubbel uitvoeren van belangrijke productiemiddelen. IT hardware dubbel uitvoeren, dat is bekend. Zorgen dat compute power en storage niet alleen lokaal aanwezig is, maar ook op een externe plek is een vorm van redundantie. Handig daarbij is wel te weten hoe je snel kunt overschakelen van omgeving A naar omgeving B. Dat zelfde geldt voor het zorgen dat op beide plekken een gelijke capaciteit is en dat ook alle data gelijk is.
Hardware dubbel inkopen en zorgen met software dat bestanden op twee plekken gelijk is, dat is een fluitje van een cent. Wat dat betreft is redundantie op papier redelijk makkelijk te realiseren. De kosten zijn daarbij wel een punt van aandacht en reden waarom niet iedereen dit doet.
Geen connectiviteit is schade
Maar wat is een redundante infra waard als er geen IP verkeer meer mogelijk is. Daar komt dan ook het pleidooi van DE-CIX om de hoek kijken. Met alleen hardware, software of gevirtualiseerde omgevingen meervoudig uitvoeren ben je er niet. Zonder connectiviteit staat je bedrijf alsnog stil en is er sprake van schade.
Het punt is terecht. Men gaat – ook in Nederland – te makkelijk uit van de 99,99% uptime van dat ene glasvezeldraadje dat door de straat loopt. Nadenken over een back-up lijntje is geen automatisme en daarmee is echte redundantie vaak al niet meer realiseerbaar. Daar komt men natuurlijk achter als het te laat is.