In Amerika loopt een discussie omdat steeds vaker bedrijven worden verplicht te rapporteren over ESG. Hoewel niet helemaal gelijk, laat het zich vergelijken met wat we in Nederland MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, noemen. Die discussie steekt geheid de oceaan over en belandt dan bij meer dan alleen beursgenoteerde ondernemingen.
Bredere plaatje
Zowel de belastingdienst als de accountant kijken primair naar de cijfers. Aandeelhouders willen het bredere plaatje zien. Die groep stelt dan ook steeds vaker vragen over andere thema’s dan puur omzet of commercie gerelateerd.
MVO
Bedrijven participeren daarop en rapporteren daarom ook steeds vaker proactief over environmental, social and governance (ESG) issues en maatregelen, zeg maar onze MVO aandachtspunten. Sommige organisaties zijn overigens verplicht daarover te communiceren, voor anderen is het nog op vrijwillige basis.
Deloitte is om begrijpelijke redenen zeer geïnteresseerd in wat zich hier afspeelt. Het heeft bij +300 Amerikaanse bedrijven nagevraagd waar ze tegen aan lopen (PDF). De reacties zijn deels voorspelbaar, deels teleurstellend.
Bedrijven die nu al moeten ESG rapportages moeten opstellen hebben de minste moeite met het beschrijven van “Diversity, equity en inclusion”. Meer dan de helft van de bedrijven schrijft hier over. Daarbij zal een rol spelen dat men zich als werkgever op dat onderwerp positief kan onderscheiden.
Iets minder dan de helft kan in kaart brengen wat de CO2 uitstoot is. Slechts een derde zeggen iets over het verbruik van water, wat voor elektriciteit er wordt gebruikt en of er beleid is voor afvalverwerking.
Data en overzicht
Waarom is het rapporteren over ESG/MVO zo vaak en op zoveel punten een probleem? Het antwoord is simpel: men heeft gewoon te weinig data en het overzicht ontbreekt. Wie daar dieper op inzoomt ziet ook iets anders. Men stelt de toeleveranciers geen – of de verkeerde – vragen om tot een complete ESG/MVO rapportage te kunnen komen.
Keten
Daar wringt de schoen en het is waar Deloitte en anderen een schot voor de boeg geven. De hoge urgentie brandstofverbruik en de afvalbergen te reduceren maken het waarschijnlijker dat er gerichter aan alle schakels in de keten vragen gesteld moeten worden over ESG/MVO aspecten. Daarom zullen die vragen ook – mogelijk sneller dan gedacht – bij het IT kanaal uitkomen.