Schneider Electric heeft recent de I-Line Track railkokers toegevoegd aan het Nederlandse portfolio. In gesprek met ITchannelPRO geven Michiel Staal en Lieuwe de Jong uitleg over wat een railkoker is, en wat het verschil is met een kabel.
Specifiek voor datacenters
Michiel merkt op dat hij niet per se alleen exploitanten van datacenters spreekt. “We merken dat railkokers vooral interessant zijn voor de paneelbouwpartners, de partijen die wat grotere energieverdelers maken voor allerlei toepassingen. Dat kunnen grotere gebouwen zijn, maar ook op schepen en in fabrieken worden railkokers toegepast. Dat gezegd hebbende, is I-line Track wel specifiek ontworpen voor het gebruik in datacenters.”
Maar wat maakt de I-Line Track railkoker anders dan bijvoorbeeld de Canalis-serie die Schneider Electric ook voert en blijft leveren? “Stel, je hebt een ruimte bestemd voor serverracks. Voorheen waren die maar in een beperkt aantal breedte- en dieptematen leverbaar. De trend is toch wel dat daar meer variatie in komt en dat daardoor de inrichting van een servervloer anders wordt”, weet Lieuwe. “De meeste railkokers zijn afgestemd op een vaste breedtemaat voor het serverrack dat daaronder staat en moet worden aangesloten. Als een rack tien centimeter breder of dieper wordt, dan is een railkoker die vast aan het plafond is bevestigd, met aftakkasten op een vaste plek op de rail, een beperking. Het serverrack van stroom voorzien, wordt dan moeilijker, en er zijn kunstgrepen nodig om dit alsnog te realiseren. Improviseren kan, maar de meeste beheerders willen dat om begrijpelijke redenen niet.”
Flexibel systeem
Volgens Schneider Electric is er behoefte aan een railkoker die zich aanpast aan de serverracks, maar ook aan de ruimte zelf. Lieuwe: “We zien steeds vaker dat serverruimtes gefaseerd in gebruik worden genomen. Gebruikers willen delen van de ruimte pas later kunnen inrichten, niet alleen de vloer met racks en servers, maar ook de voorzieningen zoals stroom. Met I-line Track maken we dat heel makkelijk, want aftakkasten zijn op elke plek op de rail te plaatsen. Bovendien kunnen elementen worden gekoppeld. Het is een flexibel systeem.”
Volgens Michiel is er nog een reden waarom er meer dan ooit wordt gevraagd naar flexibele railkokers. “Het aantal maatvoeringen van serverracks is dus toegenomen, waardoor een servervloer wat minder eenheid uitstraalt. We zien ook dat er voor andere maten wordt gekozen bij het vervangen van bestaande serverracks of het uitbreiden van een cage. Denk aan de klanten van colocatiedatacenters. Als je dan een conventionele railkoker hebt, kan die klant zijn racks niet plaatsen.”
Voordelen van I-Line Track
“Daardoor heb je al een besparing te pakken. Maar I-Line Track, dat iets hoger is geprijsd dan Canalis, heeft ook op de langere termijn voordelen. Het begint er mee dat alle onderdelen volledig herbruikbaar zijn. Als je besluit de vloerruimte te vergroten, dus het aantal serverracks, dan kun je doorbouwen.”
Michiel vult hem daarop aan. “Het is een heel efficiënt systeem. Zelfs als je een ruimte zou afstoten, wat zelden gebeurt in de sector, dan kan de railkoker gewoon op de nieuwe bestemming worden hergebruikt. Dat is altijd beter dan met losse kabels met een vaste lengte werken.”
De standaard onderdelen van I-Line Track railkokers zijn uit voorraad leverbaar. Afwijkende lengtes en kleuren zijn als maatwerk leverbaar.
Meer weten over de I-Line Track railkokers? Ga naar se.com/nl/nl/product-range/34361442-iline-track/#products.
(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO magazine #04-2024)