Radiostilte bij datacenters – ook zij hebben last van de chipstekorten

De afgelopen jaren was er bijna wekelijks een melding over datacenters, dit jaar lijkt een sectorbrede radiostilte te gelden. Het aantal aangekondigde overnames is minimaal. Persberichten over opleveringen ook. Naar het schijnt heeft ook deze sector last van de chipstekorten.

Meer capaciteit nodig

Nog steeds staat in de officiële publicaties van de beursgenoteerde datacenters te lezen dat ze blijven bijbouwen en ontwikkelen. De sector plant jaren vooruit. Men is overtuigd dat Edge, IoT, 5G, ML en AI tot een enorme versnelling van de vraag naar datacentercapaciteit gaat leiden. Daarbij beroept men zich vooral op de rapporten van de bekende analistenbureaus.

Glazen bol

Die bureaus gaan er prat op over een goede glazen bol te beschikken. Wat zij voorspellen of calculeren komt namelijk zo goed als altijd uit. Insiders uit de industrie denken daar anders over. Die kunnen moeiteloos trends en keerpunten noemen die IDC, Gartner en co niet hebben zien aankomen.

Een van die trends is de bekend, beruchte bouwstop in en rond Amsterdam. Waar deze deskundigen ook geen rekening mee gehouden hebben is de koerswijziging van hyperscalers in Europa. De grote clusters worden niet verder volgebouwd. Nieuwbouw komt nu in landen die tot een paar jaar terug geen grote rol speelden. Dat de markt zich anders ontwikkeld dan werd voorspeld kan altijd gebeuren. In deze twee gevallen waren de onderliggende problemen echter al jaren bekend.

Communicatie

Dat men Covid-19 niet heeft kunnen voorspellen valt de bureaus niet kwalijk te nemen. Daar is letterlijk iedereen door overvallen. Men is ook direct weer naar de cijfers en prognoses gaan kijken. Kunnen datacenters nog wel bouwen als een land in lockdown gaat? Leidt thuiswerken niet tot vraag naar een ander soort datacenters?

Parallel aan dat proces was er ook toename van de communicatie door een groep datacenters. Bedrijven maakten vooral in Q2-2020 bekend dat ze extra groeiden om aan de toegenomen vraag door het thuiswerken te voldoen. Dat type bericht kwam uiteindelijk ook de resterende kwartalen van 2020 vaker voor dan meldingen over nieuwbouw of overnames.

Levertijden

In 2021 is ook dat soort persberichten afgenomen. Het idee dat men voorzichtig is met investeringen door Covid-19 lijkt een logische verklaring. Er zijn ook signalen dat het tekort aan personeel bouwprojecten vertraagd. De buitenwacht hoort minder dat er veel langere levertijden zijn voor alles dat in een datacenter moet komen te staan. Serverkasten die uit het Verre Oosten moeten komen hebben levertijden die de meeste inkopers en verkopers nog nooit hebben meegemaakt. Het logistieke proces is zonder geblokkeerd Suezkanaal nog steeds behoorlijk ontregeld.

Chipstekorten

In die serverkasten moet hardware komen. Daar is ook het nodige mee aan de hand. Iedereen weet dat er chipstekorten zijn. Automobielfabrieken zetten al de lopende band stil bij gebrek aan onderdelen die chips bevatten. Volgens Bloomberg loopt de wachttijd voor chips nu al op tot meer dan 20 weken. Dat is de half meer dan vorig jaar tijdens de massale lockdowns!

Overal zitten chips in en dus heeft iedereen hier last van. Dus ook datacenters en het is volgens insiders dan ook een van de redenen waarom er over bepaalde onderwerpen radiostilte heerst.

Mobiele versie afsluiten