Quantum computing bij Eurofiber

persbijeenkomst in Groenekan

Vorige week organiseerde Eurofiber een persbijeenkomst over het thema quantum computing. De bijeenkomst vond plaats in het Utrechtse datacenter van het bedrijf. Hier is ook een proefopstelling aanwezig die na afloop is getoond.

Eurofiber-Quantum

Weinig bekend

Quantum computing is nog weinig bekend. In het beste geval heeft men wat foto’s voorbij zien komen van vreemde machines. Soms weet men dat dit soort machines veel sneller kan werken (“rekenen”) dan de gangbare servers. Verder gaat de kennis echt niet.

Een klein deel van het publiek, met name in de infosec hoek weet meer van quantum. Die verhoogde rekencapaciteit zorgt er namelijk voor dat processen die we nu nog veilig vinden dat over een paar generaties van hardware niet meer zijn.

In deze kringen wordt gewezen op de mogelijkheid wachtwoorden te kraken. Er zijn tabels die vrij precies aangeven hoe lang het duur om een wachtwoord met vier karakters en oplopend te raden. Dat is voor een beetje desktop een kwestie van tientallen secondes. Voor langere wachtwoorden is een server met veel extra rekencapaciteit nodig. Alles boven de 14 karakters met een goede variatie van letters, cijfers en karakters duurt lang, zo lang dat het raden niet meer rendeert.

Bij QC houdt dat verhaal op te bestaan. Alles dat we nu onraadbaar of onkraakbaar noemen is dan binnen seconden bekend. Om die reden zijn naast infosec professionals, banken en overheden bezorgd over de komst van deze techniek.

Nederland koploper

De beste manier om die zorgen te kanaliseren is te begrijpen wat QC is, doet en op termijn mogelijk maakt. Nederland is op dat terrein een van de koplopers. Met een bedrijf als Qutech rijden we internationaal gezien ver voor het peloton uit. Wat dat bedrijf doet was een van de belangrijkste onderwerpen van de bijeenkomst. Andere deelnemers legden uit wat QC betekent voor security, connectiviteit, datacenters en hardware.

De plek van de bijeenkomst vervult nog een speciale rol. Hier staat de centrale node van Qutech. Een andere node staat enkele tientallen kilometers verder op. Vanuit die twee locaties kunnen nu afstanden van 25 en 35 kilometer worden nagebootst. Deze kleine setting kan op termijn worden uitgebreid naar een landelijke of grensoverschrijdende opstelling. Dat laatste zou goed aansluiten op de Europese wensen tegen 2027 tot EU brede samenwerking te komen.

Mobiele versie afsluiten