Van de beurs
Proofpoint is in 2002 opgericht en ging in 2012 naar beurs. Daaraan vooraf gingen zoals gebruikelijk enkele financieringsrondes. Wat ook vaker voorkomt is dat na al die jaren en steeds hogere omzetten er geen winst wordt gemaakt. Voor de meeste aandeelhouders is het verdwijnen van de beurs dan ook niet erg. Het overnamebod biedt de mogelijkheid het aandeel eindelijk met winst van de hand te doen.
Een zelfstandige security leverancier minder
Voor de markt is er een ander verhaal. Wederom verdwijnt een zelfstandige security leverancier, in dit geval een die zich vooral richt op het filteren van ongewenste e-mail. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook dit bedrijf op termijn samen zal gaan met een andere partij. Dat kan een partij zijn die al door Thomas Bravo wordt beheerd, maar een extra acquisitie is ook mogelijk. Als er wordt gemerged dan ligt McAfee minder voor de hand dan Sophos. De eerste is in 2018 en ander is in 2020 door Thomas Bravo overgenomen. De overname en opsplitsing van bijvoorbeeld Symantec is ook een scenario dat de ronde doet. Proofpoint heeft immers de laatste jaren de nodige andere bedrijven overgenomen om het portfolio te verbreden. Het is nog maar de vraag of de nieuwe eigenaar die brede waaier wil handhaven.
Onrustige markt
Voor zowel directe klanten als het kanaal kan de komende periode weer de nodige ruis opleveren. Dat is iets om rekening mee te houden. Maar wat echt belangrijk is, is dat de markt van (cyber-) security er een is waar investeerders veel geld willen verdienen. Daarom zal het een onrustige markt blijven waar zelfstandigheid geen gegeven is en het aantal aanbieders alles behalve constant. Proofpoint is dan ook zeker niet de laatste die een overnamebod ontvangt.