Portland & Altaro – Kleine jongens worden groot

AltaroAltaro telt sinds zijn start in 2009 maar liefst 65.000 eindklanten en is wereldwijd actief. Portland Europe is al jarenlang de (trotse) distributeur. Altaro is beroemd geworden met Altaro VM Backup. Maar het bedrijf doet inmiddels veel méér. Een gesprek met Colin Wright, vice president EMEA bij Altaro en George van Brugge, CEO van Portland Europe.

Altaro begon in 2009 uit onvrede. Onvrede over het beperkte aanbod van back-upsoftware voor kleine bedrijven. Het bedrijf had al iets voor eigen gebruik ontwikkeld en dat beviel zó goed, dat al snel het idee kwam om er een commercieel product van te maken. En voilà, zie daar de oorsprong van Altaro VM Backup. Distributeur Portland Europe is inmiddels zeven jaar partner van Altaro. Het bedrijf levert rechtstreeks en via distributeurs aan met name managed service providers (hierna MSP’s). Altaro VM Backup biedt een complete oplossing voor back-up, recovery en replicatie van Hyper-V en VMware virtual machines (VM’s). En het zijn allang niet meer alleen de kleine bedrijven die gebruik maken van Altaro’s diensten. Ook de grotere jongens, met zo’n tweehonderd hosts, behoren tot de klantenkring. Voor Altaro maakt de omvang van een klant niet uit. Hoe groot of klein het bedrijf ook is, binnen zestien seconden neemt Altaro de telefoon op. En, de support is gratis.

Back-up voor Office 365

“Altaro VM Backup is ons bekendste product, maar niet het enige”, zegt Colin. “We leveren bijvoorbeeld ook makkelijk te bedienen Windows Server en Office 365 back-up-oplossingen. De markt hiervoor is groot en interessant.” Hij merkt op dat de noodzaak van een Office 365 back-up-applicatie redelijk onbekend is in de markt. “Microsoft garandeert een retentie van dertig dagen. Er wordt vaak gedacht dat data veilig is. Maar retentie heeft niets met een back-up te maken. We moeten hier de markt nog veel uitleg over geven. Dat is ook een taak voor distributeurs als Portland naar hun resellers.” Recent is Altaro’s portfolio uitgebreid met een end-pointoplossing. Het maakt een overzichtelijke cloudbased console snapshots van folders, mappen en applicaties zonder dat de gebruiker van het device er hinder van ondervindt. Colin: “Deze toevoeging aan ons portfolio is in deze tijd van de pandemie extra belangrijk. Snapshots dragen bij aan hogere bedrijfscontinuïteit op werkplekniveau en zorgen voor een snellere disaster recovery.”

Zowel voor MSP als VAR

Altaro is vier jaar geleden, in navolging van Microsoft, begonnen met een MSP annuity model. De meeste MSP’s hebben hier ervaring mee en combineren dit met het perpetual model. Portland helpt hen daarbij. En ook value added resellers (hierna VAR) zijn interessant voor Portland. Dat een VAR bij grotere partijen aan tafel zit is geen belemmering. Zowel het portfolio van Portland als de diensten van Altaro zijn ook voor grotere eindklanten geschikt. Colin en George zien dat, voor het behalen van targets, voor veel VAR’s de eenmalige afrekening met de klant en de vergoeding van vendor of distributeur nog leidend zijn. Colin: “We willen de VAR goed bedienen en dan moet er een goed vergoedingssysteem zijn. We hebben hier een eerste model voor, maar we zijn het nog aan het verbeteren.”

Zeg já tegen sneller en efficiënter

George: “Er zijn verschillen tussen de VAR en de MSP, maar ze hebben ook veel gemeen. Ze willen bijvoorbeeld sneller en efficiënter de dagelijkse werkzaamheden doen.” Portland en Altaro maken dat mogelijk. De MSP of VAR die voor Altaro kiest, heeft een one-stop-shop-oplossing voor alle back-up- en recovery-vragen van zijn klanten. Alles is snel en makkelijk te installeren. Beheer gaat via een single pane of glass. Met Altaro kun je simpel de back-up en recovery aanpassen als het IT-gebruik van de klant verandert, zónder dat hij daar hinder van ondervindt. George: “Daardoor werken ze goedkoper, kunnen ze meer klanten bedienen en dat komt de omzet ten goede.” De MSP of VAR heeft een vast contactpersoon bij Altaro en een overzichtelijke factuur, waarvoor uiteraard een API beschikbaar is. “Met Altaro werken is echt een verademing,” zegt George. “Simpel, goed en zeer interessant geprijsd. Dát willen de MSP en VAR. En het sluit naadloos op de filosofie van Portland.”

HornetSecurity neemt Altaro over

De recente overname van Altaro door HornetSecurity heeft geen gevolgen voor de resellers en eindklanten in de Benelux. Ook voor Portland verandert er niets. George: “Wij blijven de vaste distributeur voor Altaro.”

 

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 1

Mobiele versie afsluiten