Persbericht Europese Commissie: X schendt Digital Services Act

Commissie stuurt voorlopige bevindingen naar X

Vandaag heeft de Europese Commissie X op de hoogte gesteld van haar voorlopige standpunt dat X (voorheen Twitter) de Digital Services Act (DSA) overtreedt op het gebied van dark patterns, advertentietransparantie en gegevenstoegang voor onderzoekers.

EC-X-DSA-20400712Transparantie en verantwoordingsplicht met betrekking tot moderatie van inhoud en reclame vormen de kern van de DSA. Op basis van een diepgaand onderzoek dat onder andere de analyse van interne bedrijfsdocumenten, interviews met experts en samenwerking met nationale coördinatoren voor digitale diensten omvatte, heeft de Commissie voorlopige bevindingen gedaan over niet-naleving van drie klachten:

Ten eerste ontwerpt en beheert X zijn interface voor de “geverifieerde accounts” met het “blauwe vinkje” op een manier die niet overeenstemt met de gangbare praktijken in de sector en die gebruikers misleidt. Aangezien iedereen zich kan aanmelden om een dergelijke “geverifieerde” status te verkrijgen, heeft dit een negatieve invloed op het vermogen van gebruikers om vrije en geïnformeerde beslissingen te nemen over de authenticiteit van de accounts en de inhoud waarmee ze interageren. Er is bewijs van gemotiveerde kwaadwillende actoren die de “geverifieerde account” misbruiken om gebruikers te misleiden.

Ten tweede voldoet X niet aan de vereiste transparantie op het gebied van reclame, aangezien het geen doorzoekbare en betrouwbare databank voor reclame ter beschikking stelt, maar in plaats daarvan ontwerpkenmerken en toegangsbelemmeringen invoert die de databank ongeschikt maken voor het doel van transparantie jegens gebruikers. In het bijzonder maakt het ontwerp het niet mogelijk om het vereiste toezicht te houden en onderzoek te doen naar opkomende risico’s die worden veroorzaakt door de verspreiding van online reclame.

Ten derde biedt X onderzoekers geen toegang tot zijn openbare gegevens overeenkomstig de voorwaarden die in de DSA zijn vastgelegd. In het bijzonder verbiedt X in aanmerking komende onderzoekers om onafhankelijk toegang te krijgen tot zijn openbare gegevens, zoals door scraping, zoals vermeld in zijn servicevoorwaarden. Bovendien lijkt de procedure van X om in aanmerking komende onderzoekers toegang te verlenen tot zijn application programming interface (API) onderzoekers ervan te weerhouden hun onderzoeksprojecten uit te voeren of hen geen andere keuze te laten dan onevenredig hoge vergoedingen te betalen.

Door het verzenden van voorlopige bevindingen stelt de Commissie X in kennis van haar voorlopige standpunt dat zij de DSA schendt. Dit laat de uitkomst van het onderzoek onverlet, aangezien X nu de mogelijkheid heeft om zijn recht van verdediging uit te oefenen door de documenten in het onderzoeksdossier van de Commissie te bestuderen en schriftelijk te reageren op de voorlopige bevindingen van de Commissie. Tegelijkertijd zal de European Board for Digital Services worden geraadpleegd.

Als het voorlopige standpunt van de Commissie uiteindelijk wordt bevestigd, zal de Commissie een besluit vaststellen waarin zij vaststelt dat X de artikelen 25, 39 en 40, lid 12, van de DSA schendt. Een dergelijk besluit kan boetes tot 6% van de totale wereldwijde jaaromzet van de aanbieder inhouden en de aanbieder gelasten maatregelen te nemen om de schending aan te pakken. Een besluit wegens niet-naleving kan ook leiden tot een versterkte toezichtsperiode om ervoor te zorgen dat de maatregelen die de aanbieder wil nemen om de schending ongedaan te maken, worden nageleefd. De Commissie kan ook dwangsommen opleggen om een platform tot naleving te dwingen.

Wat ziet de redactie

Toen X nog Twitter heette was er al iets te vaak zichtbaar dat misbruik maken van het platform erg makkelijk was. Dat is alleen maar erger geworden. Wat de EC bevindingen lijken aan te tonen is dat het bewust (laten) manipuleren van discussies geen bug is maar een feature – een waarvoor zelfs betaald kan worden. De overeenkomsten met bullithosting zijn nog niet gemaakt, maar zijn er  zo te zien wel.  Alleen al daarom zal X, nog eerder  dan TikTok (!) hard worden aangepakt door de Europese Commissie. Parallel daaraan wordt het voor bedrijven en burgers makkelijker rechtszaken aan te spannen.  De leegloop van serieuze gebruikers zal versnellen.

Bij de AIVD en politiediensten zal het EC persbericht met een glimlach zijn ontvangen.

(bron)

Mobiele versie afsluiten