PC-markt groeit dit jaar acht procent, verwacht Canalys

canalys

De wereldwijde PC-markt groeit dit jaar met 8%, wat neerkomt op zo’n 496,8 miljoen PC’s, notebooks en tablets. Alle segmenten van de markt delen in deze groei, zo verwacht onderzoeksbureau Canalys.

Er is nog steeds een achterstand in de uitlevering van orders van bedrijfsmedewerkers en studenten als gevolg van de COVID-19 pandemie. beperkingen. Chromebooks en tablets presteren het best, met groeicijfers van respectievelijk 30 en 8%.
“Na de vraagexplosie in 2020 blijft de PC-markt ook de komende jaren een groeimarkt”, stelt onderzoeksdirecteur Rushabh Doshi van Canalys. “Order backlogs en blijvende sterke vraag zorgen voor kansen op de korte termijn, terwijl de installed base van PC-gebruikers in de toekomst enorme kansen biedt voor vernieuwingen en upgrades. Wij hanteren echter een relatief conservatieve prognose met enkelcijferige groei voor dit en volgend jaar door aanhoudende onzekerheid rondom levering en distributie. Cruciale componenten zoals displays, GPU’s en andere kleinere chips zijn moeilijk verkrijgbaar in het grootste deel van 2021 en een deel van 2022, waardoor een significant deel van de vraag niet ingevuld kan worden. Concurrentie voor componenten met de automotive-, smart manufacturing- en smart IoT- sectoren zet PC-vendoren eveneens onder druk. Logistiek en transport zijn ook beperkende factoren in het voldoen aan de vraag, waarbij sommige vendoren overstappen op duurder luchttransport om leveringstijden terug te dringen. Indien de industrie deze problemen kan overwinnen kunnen we hogere groeicijfers zien.”

Zowel Chromebooks als tablets deden het in 2020 goed. Canalys verwacht dat dit de komende jaren doorzet. “Beide alternatieven geven veel waar voor je geld ten opzichte van duurdere Windows-apparaten, wat kansen biedt in segmenten die minder goed bediend worden door Wintel,” zegt analist Ishan Dutt van Canalys. “Het onderwijssegment blijft een belangrijke drijver, met backlogs voor Chromebooks die het grootst zijn van alle PC-backlogs. Canalys verwacht ook meer inzet van Chromebooks en tablets in het bredere commerciële segment. Ook wanneer economieën weer verder worden opengesteld blijft het beperken van menselijk contact van belang. Tablets maken eenvoudige taken in retail, hospitality en de reisbranche eenvoudiger uitvoerbaar. In opkomende markten zijn Android tablets met name van belang aangezien zij een betaalbare overstap naar digitaal onderwijs ondersteunen. Vendoren met gezonde Chromebook en tablet portfolio’s zijn de komende jaren goed gepositioneerd voor groei.”

www.canalys.com

Mobiele versie afsluiten