Paul Naastepad over de groei van Eurofiber

Aan de vooravond van het Mobile World Congres in Barcelona spraken we af met Paul Naastepad, de managing director van Eurofiber Netherlands. Dat het Nederlandse bedrijf dat glasvezelverbindingen met open digitale infrastructuur levert zo prominent voor aanwezigheid op dit internationale congres kiest moet een reden hebben. We laten ons dat uitleggen.

Eurofiber_Paul-NaastepadPaul: “In het verleden ben ik vaker in Barcelona geweest, maar de afgelopen jaren niet. Het Mobile World Congres is uitgegroeid tot een ICT-congres waar we gezien onze internationalisatie in de afgelopen 5 jaren nu weer goed bij aansluiten.  België en Nederland waren onze thuisbasis, daar hebben we Frankrijk en Duitsland aan toegevoegd. Onze uitgebreide Europese footprint maakt ons ook tot de landingsplaats voor grote spelers die een internationaal netwerk zoeken.  Eurofiber heeft een eigen glasvezelnetwerk van 70.500 kilometer in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland en dat netwerk wordt wekelijks met gemiddeld 50 kilometer uitgebreid.

 

Wij zijn de onafhankelijke en open partij voor glasvezel- en cloudinfrastructuur. Dat doen we met ons eigen netwerk en datacenters. Daarmee bieden we volledig end-to-end infrastructuur die we zelf beheren. Dat laatste is essentieel en daarmee scoort Eurofiber goed bij grote internationale partijen. Omdat wij open en onafhankelijk zijn hebben klanten geen last van een lock-in. Eurofiber houdt zich enkel bezig met de onderste lagen uit het OSI-model.

En infrastructuur die verder gaat dan glasvezel

Een belangrijke ontwikkeling is de toegenomen vraag naar cloud-services. Paul: “Dus als je zegt dat wij vroeger puur een glasvezelpartij waren, dan zie je dat we nu eigenlijk een hybride infrastructurele speler zijn geworden, waarbij de hybride bestaat uit twee werelden. We hebben altijd al datacenters gehad, dat zijn er inmiddels een paar meer geworden. We hebben er nu tien verdeeld over Nederland en Frankrijk. Samen met onze glasvelnetwerken en Cloud toegang vormen zij de backbone van een Europese digitale infrastructuur.

De betrouwbaarheid is een groot goed

Een ander belangrijk aspect is de veiligheid van de infrastructuur. Je ziet in de markt dat bedrijven niet genoeg kijken naar de relatie tussen IT-beveiliging en de fysieke laag. Beveiliging richt zich vaak op software en hackers, maar we zien nu ook dat kabels op de zeebodem gesaboteerd worden. Dat heeft impact op veel zaken, waaronder onze energievoorziening. De fysieke laag, ook op het land, zal in de toekomst niet voldoende veilig meer blijken. Met de huidige geopolitieke spanningen werd dat extra duidelijk. En dat nog los van de schade die er dagelijks zonder opzet aan digitale netwerken wordt aangebracht, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden.

Providers moeten voorzieningen treffen om hun netwerk beter te bewaken. Eurofiber kan vanuit het NMC (Network Monitoring Center) precies waarnemen waar er breuken en andere verstoringen zijn, en daar direct op handelen. Bij Eurofiber hebben we daar veel aandacht voor. Zo liggen de FTTO-kabels (Fiber to the Office) veiliger op een diepte van 60 cm en niet zoals bij de meeste FTTH op 30 cm diepte. Ook wordt er gebruik gemaakt van een kabel met een stevige mantel voor extra bescherming. Deze standaardmaatregelen die Eurofiber hanteert schelen al flink bij het aantal kabelbreuken. Daarnaast zien we ook dat steeds meer bedrijven en organisaties vragen om een dubbele verbinding, samengesteld met twee keer direct fiber, een ‘’dual home’’ zoals dat heet. Dat is de ultieme redundantie waarmee je nagenoeg 100% uptime hebt.

Als al onze klanten realiseren wat ze kunnen doen aan de stabiliteit van hun verbinding en begrijpen waarom een FTTO-aanbieder toch echt iets anders is dan FTTH, zijn we al een eind op weg. Wij moeten onze infrastructuur continue actualiseren en rekening houden met nieuwe ontwikkelingen. Dit gaat hand in hand met alle duurzame initiatieven die Eurofiber neemt. Niet alleen verlagen van SBTI-scope 1 en 2 uitstoot, waarvan de maatregelen binnen eigen verantwoordelijk vallen, maar onze focus ligt nu vooral op scope 3; hoe krijgen we onze toeleveranciers mee naar een CO2 neutrale en circulaire keten. Kortom de verbindingen van het eerste uur stelden andere eisen dan de huidige modernste verbindingen. Wij houden daar rekening mee. Daarom is een stabiele professionele verbinding bij Eurofiber in goede handen.

Mobiele versie afsluiten