OVH blijft weg uit Nederland

OVH heeft gisteren met zoveel woorden bevestigd dat het geen eigen footprint in Nederland zal opbouwen. Daarmee blijkt maar weer wat uitspraken over nieuwe datacenters altijd met een korreltje zout genomen moet worden.

Komt naar Nederland

ovhcloudJaren terug om precies te zijn tussen 2015 en 2018 heeft OVH meerdere groeiplannen met de pers gedeeld. Nederland werd genoemd als een van de landen waar het bedrijf een eigen footprint zou neerzetten. Inderdaad bleek OVH een eigen Nederlands telefoonnummer te hebben en een contact voor de pers. Dat die persoon werkzaam was in Dublin viel amper op.

Het bleef echter stil rond de plannen voor een Nederlands OVH datacenter. Meermaals is in de sector gevraagd of iemand wist wat de status was. Misschien zou er geen eigen DC komen, maar een virtual DC. Niets mis mee als OVH ergens een hele hal zou huren, er zijn meer buitenlandse datacenters die op die manier (terecht!) kunnen claimen een fysieke stek in dit land te hebben.

Andere koers

Vanaf ongeveer 2018 is er een andere wind gaan draaien bij OVH. Het kreeg een Amerikaanse investeerder aan boord en er werd zichtbaar gewerkt aan een beursgang. Dat laatste is vorige maand ook daadwerkelijk gebeurd. Om het bedrijf voor investeerders beter op de kaart te zetten is gekozen voor een global footprint. Datacenters in Canada waren er al, maar die zijn vergroot. Er is ook gebouwd (of gehuurd) in Zuid Oost Azië.

Inspelend op de groei van Frankfurt is ook buiten die stad een groot datacenter uit de grond gestampt. En bij al dat nieuws viel amper meer op dat het bedrijf Nederland van de OVH roadmap heeft gehaald.

Presentatie Roadmap

Gisteren is dat nog een keer duidelijk geworden. OVH gaat verder bouwen in Frankrijk en Duitsland en Azië. Het kijkt naar Italië en Spanje, twee landen die als “secundaire markten” gelden voor datacenters. Waarom geen Nederland? Te veel aanbod, te veel concurrentie of een te moeilijke markt door de krapte van stroom, vergunningen en dergelijke?

Dit verhaal gaat over OVH, maar het is zeker niet het enige datacenter dat op die manier Nederland noemt, daar de aandacht mee trekt om het vervolgens uit de plannen te schrappen. En dat is de kern van dit verhaal. Het aantal partijen dat uiteindelijk weg van de Nederlandse markt blijft is veel groter dan alleen OVH.

Mobiele versie afsluiten