Overnames waar het kanaal weinig van merkt

Eerste terugblik op het jaar 2021

Het jaar is nog niet voorbij, maar we kunnen wel al stellen dat er weer veel overnames waren en dat het kanaal flink in beweging was. Dat er een link tussen die twee kan zijn mag duidelijk zijn, maar ook het tegenovergestelde is het geval.

overname-verkoopOvernames zijn aan de orde van de dag. Dat is een erg makkelijke uitspraak voor het IT kanaal. Gisteren was in dat opzicht een redelijk normale dag. ITchannelPRO informeerde de lezers over de overname van een Nederlandse managed hosting provider door een bedrijf uit de Interstellar groep. Dat soort overnames haalt lang niet altijd de pers. Zeker als het om kleinere spelers in de markt gaat worden alleen de directe klanten en leveranciers geïnformeerd, Een persbericht blijft dan achterwege.

Dinsdagmiddag Nederlandse tijd maakt Mimecast bekend een overnamebod van $5,8 miljard te hebben ontvangen. Het aanbod heeft als consequentie dat het bedrijf afscheid zal nemen van de beursnotering. Door de omvang van het bedrag en het feit dat Mimecast beursgenoteerd is, waren hier wel persberichten nodig.

Steeds minder reacties

Twee aankondigingen van overnames, zoals we die dit jaar vaker hebben gezien. Een totaal overzicht is in de maak, daar komt ITchannelPRO later nog op terug. Wat opvalt is dat er vanuit het kanaal steeds minder reacties komen op overnames. Waarom is dat zo? In ieder geval is het zo dat er inmiddels zoveel overnames de revue gepasseerd zijn, dat de markt het beu is direct in de pen te klimmen en kritiek te geven.

Beter inschatten

Door het grote aantal overnames lijken partijen ook beter in staat te zijn in te schatten wat de impact kan zijn. Het aankloppen bij mogelijke andere leveranciers gebeurt discreet. Niet in de laatste plaats omdat die leveranciers afgeleerd hebben dat aan de grote klok te hangen.

Weinig impact voor kanaal?

Een andere reden kan zo maar zijn dat de overnames van de laatste periode voor het kanaal weinig impact hebben. Veranderingen op de Nederlandse markt omdat Mimecast van de beurs gaat zullen beperkt zijn. Als een IaaS provider een managed hoster overneemt heeft dat ook niet direct meetbare gevolgen voor de hele Nederlandse markt.

Tussen het miljardenspel in Amerika en de puur Nederlandse deals zit natuurlijk nog een heel groot veld van andere overnames. Voorbeeld daarvan is de koop van Centralpoint door Dustin. Maar ook overnames van die omvang en met een directe link naar het lokale kanaal lijken weinig tot reacties te leiden.

Het uitblijven van reacties weerhoudt ITchannelPRO er overigens nadrukkelijk niet van over overnames te blijven publiceren

Mobiele versie afsluiten