Overname Avast door NortonLifeLock staat op losse schroeven

Woensdag is geheel onverwachts de overname door NortonLifeLock van Avast tot stilstand gekomen. Na het groene licht van de Duitse toezichthouder, namens de EU, leek het een gelopen race. Dat was schijnbaar iets te optimistisch gedacht.

Britse toezichthouder

Twee dagen terug heeft de Britse toezichthouder, die niets met de EU collega’s te maken heeft, aangegeven dat het overnameproces zo niet kan doorgaan. Men heeft vastgesteld dat het samengaan van de bedrijven toch grote impact kan hebben op de Britse markt. Dat is een totaal ander oordeel dan de Duitse inschatting.

Minder aanbod

Formeel heet het dat de Britten voornemens zijn het standaard onderzoek op te schalen naar een grondig onderzoek naar de gevolgen van de overname. De eerste indicatie is dat er buiten deze twee partijen maar weinig anderen actief zijn op de Britse markt met een vergelijkbaar aanbod. Het samengaan van twee grote aanbieders kan dan onvermijdelijk leiden tot minder aanbod en dat kan slecht zijn voor de consument.

NortonLifeLock’s proposed purchase of Avast could lead to a reduction in competition in the UK and ultimately a worse deal for consumers when looking for cyber safety software.

De onderbouwing van die claim is ook online verschenen (PDF). Op dit moment zijn Norton en Avast, naar omzet gerekend de nummers 2 en 3 op de Britse markt. Uit interne documentatie blijkt dat gebruikers van de Norton het vaakst overstappen naar Avast en vice versa. Overstappen naar de nummer 1 in omzet, McAfee, of de nummer 1 in volumen, Microsoft, komt veel minder voor.

En omdat het hier om interne data gaat vermoedt de toezichthouder dat het doel van de overname niet in het belang van de consument is.

Vijf dagen

In het persbericht staat ook dat de twee bedrijven de gelegenheid hebben de zorgen van de toezichthouder weg te nemen. Daarvoor meten ze een  adequate oplossing bieden. Waaruit die moet bestaan is niet aangegeven. Wel staat er dat bij het uitblijven daarvan de “in-depth phase 2 investigation” zal starten. Haast is geboden: NortonLifeLock en Avast hebben 5 werkdagen de tijd gekregen, anders gaat de overname niet door.

Mobiele versie afsluiten