Overheid: geen zekerheid over 3,5 GHz veiling

De Minister van EZK heeft de Tweede Kamer in een brief van 3 juli op de hoogte gebracht van de stand van zaken rond de 3,5 GHz veiling. Er zijn negen pagina’s voor nodig om uit te leggen dat er op dit moment geen enkele zekerheid is wanneer die van start kan gaan.

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Het schrijven is, zoals wel vaker het geval is bij Kamer brieven, de gewone pers niet opgevallen. Er spelen in Den Haag op dit moment immers andere zaken die voor een breed publiek interessanter zijn. Dat wil niet zeggen dat de 3,5 GHz veiling niet relevant is voor Nederland. Zonder het vrijgeven van die frequentie blijft de commerciële uitrol van 5G beperkt.

De redenen waarom de veiling niet van de grond komt mag zijn eerder op ITchannelPRO beschreven (onder andere hier en hier) . In dat opzicht is het geen verrassing dat de Minister het uitstel bekend heeft gemaakt.

In de brief, waarmee de Minister ook op concrete vragen van de Kamer reageert, staat ook nog een optie beschreven die als “slechts mogelijke uitkomst” door kan gaan. Die is in de ogen van met Ministerie onwenselijk.

In deze optie kan een substantieel deel van de 3,5 GHz-band (te weten 80 MHz van 300 MHz) tot 2032 niet worden gebruikt voor landelijke mobiele communicatie.

5G blijkt ondertussen een vele malen complexer vraagstuk te zijn dan alle voorgaande vormen van mobiele communicatie. Of het nu gaat om de houding van eindgebruikers, de positie van leveranciers van hardware voor het netwerk en devices, de overheid en de politieke ontwikkelingen, alles is anders en lijkt voor vertraging te zorgen.

Mobiele versie afsluiten