Over politiek en de cloud, maar dan op een andere manier

Wat hebben een Nederlandse politieke partij en een Amerikaanse hyperscaler met elkaar te maken? Het antwoord op die vraag zal na het lezen van dit artikel wel duidelijk zijn.

Politiek

Een paar dagen terug heeft een Nederlandse politieke partij het programma online gezet. Alle (?) partijen die mee doen met de verkiezingen van 22 november doen dat, dus het zou geen vragen mogen oproepen. In dit geval zijn er wel vragen over gesteld en dat heeft alles te maken met waar dat programma is ondergebracht.

De partij in kwestie heeft, en is daarmee nadrukkelijk niet de enige, vaker kritische vragen gesteld over de afhankelijkheid van de Amerikaanse cloud. Bij een aantal van die partijen zie je dat ook terug in het programma. Meer aandacht voor de Nederlandse of Europese IT sector, inclusief cloudaanbod. Heel mooi opgeschreven, maar weinig serieus te nemen als vervolgens blijkt dat de eigen websites direct of via een tussenpersoon in een Amerikaanse cloud staan.

“soeverein”

Tot zover de Nederlandse politiek. Het andere verhaal over de cloud is afkomstig van zo’n grote Amerikaanse speler. Die heeft eerder deze week geprobeerd de pers benaderd om een lancering bekend te maken. ITchannelPRO heeft die signalen genegeerd, de redactie ziet inmiddels links en rechts het bericht dat er een “Europese soevereine cloud” gelanceerd gaat worden.

De suggestie wordt gewekt dat die cloud echt aan alle regels voldoet die de EU belangrijk vindt. De oplettende lezer kan elders hebben gezien dat de die soevereine cloud geschikt is voor EU lidstaten en niet lidstaten, zoals het Verenigd Koninkrijk. Zoiets zal bij een selecte groep tot verbazing hebben geleid. De Britten hebben, net als de Amerikanen, afwijkende ideeën over privacy, data en nog wat andere zaken. Een soevereine cloud die aan de EU eisen voldoet en tegelijk aan de Britse wensen is een onmogelijke constructie. Soeverein heeft – ondanks de pr praatjes – ook weinig te maken met de paspoorten van het personeel.

Wat die politieke partij en de hyperscaler gemeen hebben is dat ze iets over de cloud communiceren waarop gereageerd kan moet worden, omdat de boodschap gewoon te veel vragen oproept bij iedereen die gewend is door de mooie verkooppraatjes heen te prikken.

Mobiele versie afsluiten