De metingen van OpenSignal zijn in veel landen gedaan. Opvallend is dat kleinere landen vaker worden genoemd dan grotere landen. Per land kan dat een andere telco zijn. Zo doet T-Mobile Nederland het overall, samen met Sofbank uit Japan, het beste. Japan is daarbij net als Zuid Korea een opvallende winnaar. Dat zijn geen kleine landen. Swiscomm uit Zwitserland en Orange uit België vallen ook in de prijzen op een specifieke categorie. Daarmee is wel direct een belangrijk punt van dit onderzoek genoemd. Er zijn behoorlijk wat criteria en categorieën waaraan een prijs is gekoppeld.
Categorieën OpenSignal
De volgorde van de categorieën is ook een punt van aandacht. Volgens OpenSignal zijn Video Experience en Games Experience het belangrijkst. Meer dan de kwaliteit van de spraakverbindingen. De snelheid voor ontvangen en verzenden van data staat lager dan spraak. Mogelijk bepaalt dat ook een deel van de ranking. Telco’s die klantgroepen aanspreken die niet uit zijn op spel en vertier en daar het netwerk niet voor optimaliseren verliezen zo punten.
Er is maar een telco die voor elk van de zes categorieën in de prijzen valt. Dat is T-Mobile Nederland. KPN haalt punten in vier categorieën, Vodafone en Tele2 elk in 5 categorieën.
Dit kan twee dingen betekenen. Hier worden de voordelen van een klein land zichtbaar. Een hoge dekkingsgraad met een netwerk van bescheiden omvang is daar makkelijker te realiseren. Of op deze markt is de concurrentie op kwaliteit veel hoger.
Nog geen 5G onderzocht
De metingen die de input leverden voor het onderzoek stammen uit de tweede helft van 2020. Het aantal 5G users is dan nog te gering om daar een aparte categorie van te maken. Het is daarom afwachten of in de volgende rapportage van OpenSignal de score van Nederland op dat aspect te zien is.