Ook Salesforce draagt bij aan krimpende pc markt

Maar is daar wel min of meer eerlijk over

Salesforce telt circa 70.000 werknemers en een groot deel daarvan heeft een pc of laptop. Al die personeelsleden moeten langer gaan doen met die hardware. Het bedrijf wil zo de kosten drukken. Duurzaamheid speelt bij dit besluit geen enkele rol.

Oprekken

geldIn de marge van de presentatie van de jaarcijfers heeft de CFO van Salesforce bekend gemaakt dat de lifecycle van alle IT met een vol jaar wordt opgerekt. Het bedrijf volgt daarmee de koers die al eerder is ingezet door Microsoft, Google en Facebook. Die partijen hebben namelijk voor de datacenter hardware de inzetbaarheid met een jaar opgerekt. Microsoft gaat zelfs zo ver dat servers zes jaar moeten meegaan, die aanpassing is in twee stappen gedaan.

Kosten – niet ESG

Salesforce durft het nu ook aan servers vijf jaar te laten draaien. De enige reden die het bedrijf daarvoor geeft is dat het op de kosten moet letten. Iedereen die hoopte dat ESG rapportages of duurzaamheid een factor zijn moet wat dat betreft worden teleurgesteld. Amerikaanse bedrijven die primair Amerikaanse aandeelhouders en analisten te woord staan zwijgen daar nog in de regel over. Die zullen dus op een gegeven moment een behoorlijke inhaalslag moeten maken.

Het verhaal van de servers is maar een deel van de boodschap van Salesforce. Er is namelijk nog iets gezegd over hardware. De computers voor medewerkers, dat zullen desktops en laptops zijn, moeten ook langer gebruikt gaan worden. Wederom is dat alleen maar ingegeven door de kosten.

Wat echt opvallend hierbij is, is de opmerking dat de huidige levensduur slechts drie jaar is. Dat wordt vier jaar. Ook dat is nog steeds weinig. De rekensom die kan worden gemaakt is echter indrukwekkend. Niet al het personeel van het bedrijf heeft een werkplek waar een pc hoort en inmiddels zijn ook daar de nodige ontslagrondes doorgevoerd.

Met een paar slagen om de arm kan worden aangenomen dat het bedrijf minstens 50.000 computers gebruikt. De lifecycle daarvan was 36 maanden. Per jaar zijn er dus circa 15.000 PC’s vervangen. Als de levensduur wordt opgerekt met 12 maanden neemt dat aantal met ongeveer 2.500 stuks af.

Refurb markt

Dat aantal (het is een ruwe schatting!) komt dus niet beschikbaar op de refurb markt. Fabrikanten kunnen een zelfde aantal nieuwe machines niet afzetten. Zie hier een reden waarom de pc markt zo onder druk staat, Salesforce is een van de weinige bedrijven die hier eerlijk over communiceert. Tal van andere organisaties hebben geheid het zelfde beleid. De levensduur oprekken om kosten te sparen.

Mobiele versie afsluiten