Alle grote cloudaanbieders hebben recent bekend gemaakt dat de omzetgroei onder druk staat. Klinkt logisch, want klanten hebben door de hoge inflatie en economische onzekerheid minder zin om meer te gaan besteden. Wat het verhaal van de aanbieders niet zegt is dat er ook een opschoning plaatsvindt.
Oud verhaal
Iedereen weet ondertussen ook dat écht maatwerk, waarbij sprake is van een 100% match tussen vraag en aanbod, weinig voorkomt. Uiteindelijk kiezen de meeste klanten voor een aanbod dat het het beste overeenkomt met wat ze willen. Dat is in de praktijk te veel computer power en te veel storage capaciteit. Door voor een iets ruimere jas te kiezen is men ook beter voorbereid op onvoorziene groei.
Bovenstaande schets zal bekend voorkomen en dat geldt ook voor de conclusie die daaraan verbonden kan worden. Die is namelijk dat de meeste klanten nog steeds te veel betalen, ondanks het feit dat er handige tools zijn om de kosten beter te controleren en ongebruikte ressources ook echt te schrappen.
Efficiency verbeteringen
In de recente kwartaalcijfers van de hyperscalers en andere grote cloudaanbieders staat het goed verstopt, maar de goede lezer kan het vinden. Alles wijst erop dat het bovenstaande beeld van te veel betalen onder druk staat. Door de economische onzekerheid willen klanten geen facturen zien voor het meergebruik van cloudcapaciteit. Daarom gaat men (eindelijk) beter kijken naar wat er wordt afgenomen en waar efficiency verbeteringen zijn door te voeren. Lees: men wil de kosten verlagen, blijvend wel te verstaan.
Bijzonder aan dat proces is trouwens ook dat delen van de taken die bij hyperscalers waren belegd weer terug worden gehaald. Sommige processen in huis of in de racks die men huurt bij een colo laten lopen blijkt gewoon goedkoper te zijn. Dat was al jaren bekend, maar nu is er eindelijk een dringende reden dat ook echt te gaan doen.
Daarom is het verhaal achter de tegenvallende omzetgroei van de hyperscalers, grote cloudaanbieders en co zo belangrijk. Een deel van de omzet en omzetgroei bestond vanaf de start uit de inkomsten van geclaimde, maar niet gebruikte capaciteit. Dat deel lijkt nu kleiner te gaan worden en dat is een goede, gezonde ontwikkeling.