Omzet chipfabrikanten groeit ruim tien procent in 2020

chips

De wereldwijde omzet uit de verkoop van chips steeg volgens marktonderzoeksbureau Gartner afgelopen jaar met ruim tien procent ten opzichte van 2019. De totale omzet kwam uit op iets meer dan 466 miljard dollar.

Geheugenchips, 5G chipsets en chips voor videokaarten vertoonden een flinke groei, terwijl afzet in de autobranche en de industriële sector daalde, vooral vanwege de coronapandemie.

Intel bleef de grootste chipfabrikant ter wereld met een omzet van ruim 72,7 miljard dollar. Dat was goed voor een marktaandeel van 15,6 procent. Daarna volgen Samsung met 57,7 miljard omzet en 12,4 procent marktaandeel. Derde was SK Hynix met 25,8 miljard omzet en 5,5 procent aandeel.
De rest van de top-5 wordt gevormd door Micron en Qualcomm. Opvallend is ook de prestatie van Nvidia, dat op de negende plaats staat en met 45,2 procent de grootste omzetgroei liet zien.

Geheugenchips waren in 2020 goed voor bijna 27 procent van de totale chipverkoop. Toegenomen thuiswerk zorgde voor hogere verkoop van nieuwe servers, pc’s en laptops. Bij de geheugenchips waren vooral NAND flash-chips veelgevraagd. Gartner verwacht dat er dit jaar een blijvend tekort zal ontstaan in zowel NAND- als DRAM-geheugenchips, met stijgende prijzen als gevolg.

www.gartner.com

Mobiele versie afsluiten