ITchannelPRO heeft de afgelopen jaren meermaals geschreven over de sancties tegen Rusland en de kans hier als IT leverancier mee de mist in te gaan. Donderdag heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt een stevige gevangenisstraf te eisen tegen Nederlandse IT ondernemer voor het schenden van de sancties. Hieronder het integrale persbericht.
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen een 42-jarige man voor het overtreden en omzeilen van sancties tegen Rusland. De verdachte handelde vanuit zijn bedrijf in Moerdijk in goederen die vanwege de oorlog niet naar Rusland mogen gaan. Hetzelfde type goed, waarin hij handelde, wordt ook gebruikt in bepaalde kruisraketten die worden ingezet in de oorlog in Oekraïne.
Computeronderdelen
De verdachte handelde in computeronderdelen met twee Russische bedrijven. Na invoering van aangescherpte sancties die golden voor een groot deel van goederen waarin hij handelde, ging de verdachte hier volgens het OM mee door. Dat deed hij daarna via Kirgizië, Oezbekistan en Kazachstan. Die goederen kwamen uiteindelijk steeds weer terecht bij Russische bedrijven, stelt het OM.
Kruisraketten en cyberaanvallen
Het gaat hier om dual-use-goederen en sanctiegoederen. Dual use-goederen zijn goederen die militair kunnen worden ingezet, maar ook worden gebruikt in het dagelijks leven van mensen. In dit geval bepaalde de Europese Unie dat er vanuit Rusland een te grote dreiging uitgaat dat dit type goed militair wordt ingezet in plaats van voor het gebruik door normale burgers. Dit type goed stond daarom op een verboden lijst met als duidelijk doel om ervoor zorgen dat Rusland geen materiaal heeft om oorlog mee te voeren. Van een deel van de sanctiegoederen die de verdachte leverde, is vastgesteld dat dat type ook wordt gebruikt door Rusland voor wapens, zoals kruisraketten, die worden ingezet in de oorlog in Oekraïne. Verder kunnen de dual use-goederen die in deze zaak voorbij komen worden gebruikt om cyberaanvallen te kunnen uitvoeren en telecommunicatiesystemen te hacken.
Stukken vervalst
Volgens het OM heeft de verdachte ook stukken vervalst om bij de bank te doen voorkomen alsof hij niet met Rusland handelde. Op die manier wilde hij voorkomen dat financiële dienstverlening zou stoppen en wilde hij doorgaan met de illegale handel met Russische partijen. Het OM vindt dat de verdachte zich geen rekenschap geeft van zijn handelen. Dat is ook niet tijdens de zitting gebleken. Naast de celstraf, vraagt het OM de rechtbank om de bedrijfsvoorraad van de verdachte verbeurd te verklaren en om het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te betalen.
Aanvulling redactie:
Uit de laatste alinea van het persbericht wordt duidelijk dat het niet bij een celstraf zal blijven. Het verbeurdverklaren van de voorraden en het innemen van de behaalde winst is een bijkomende straf die de ondernemer hard zal raken. Omdat er sprake is van vervalsen van documenten voor de bank zal ook dat een probleem gaan opleveren. De bank zal de dienstverlening opzeggen. Na het uitzitten van de celstraf is dus niets meer, geen handel en geen zakelijke bankrekening. Met een veroordeling voor het schenden van de sancties tegen Rusland is het trouwens ook nog maar de vraag of IT leveranciers ooit nog zaken met hem willen (lees: kunnen) doen.