Nuki met smart home standaard Matter voor Europese klanten

Oostenrijkse pioniersgeest

Nuki Smart Lock 3. 0 Pro Black DoorSinds de oprichting van het bedrijf door Martin en Jürgen Pansy in 2014 en de marktintroductie in 2016 is Nuki een pionier op het gebied van Smart Home-systemen in het algemeen en Smart Locks in het bijzonder. De broers doen hun reputatie dan ook alle eer aan door opnieuw een pioniersrol te spelen in een actueel onderwerp in de Smart Home industrie. Matter is een open source standaard gecreëerd door de Connectivity Standards Alliance (CSA) die domotica-apparaten van verschillende fabrikanten compatibel met elkaar maakt. De CSA heeft momenteel al 620 leden wereldwijd en Nuki draagt sinds begin 2022 zijn expertise bij.

“We kunnen met trots zeggen dat Nuki samen met veel andere grote spelers in de industrie actief werkt aan deze standaardisatie”, stelt CEO Martin Pansy. Als Europees bedrijf dwingt Nuki ook de ondersteuning van Europese deursloten af binnen de door de CSA gecreëerde standaarden.

Andere landen, andere deuren

Sloten in de VS, waar de ontwikkeling van de Matter-standaard is begonnen en waar industriële giganten zoals Google en Apple hun hoofdkwartier hebben, hebben slechts twee functies, anders dan bij ons in Europa: Ontgrendelen en vergrendelen. Europese modellen hebben daarentegen bijna allemaal een knop aan de buitenkant en bieden een grendel om de deur dicht te houden zonder deze te vergrendelen. Door de actieve samenwerking in de CSA was Nuki in staat om de functie “ontgrendelen zonder aan de klink te trekken” te ontwikkelen en zo de ondersteuning van Europese deuren te verbeteren.

“Zonder Nuki zou deze zeer veelgevraagde functie geen deel uitmaken van de nieuwe Matter-versie die dit najaar wordt verwacht. En dit is niet alleen een voordeel voor onze klanten, maar voor het hele Matter ecosysteem”. Martin Pansy

Zo eenvoudig als het scannen van een streepjescode

Matter wordt via Thread getransporteerd naar toekomstige Smart Locks. Matter kan dus worden beschouwd als een universele taal, waarmee de Smart Home-apparaten onafhankelijk van merk en model verbinding kunnen maken en met elkaar kunnen communiceren. Thread is het communicatiekanaal waarlangs deze taal wordt verzonden. Het is een uiterst efficiënt mesh-netwerk met een groot bereik, vergelijkbaar met WLAN, en een hoge energie-efficiëntie. Matter maakt de naadloze en lokale integratie van Smart Locks met Apple Home, Amazon Alexa, Google Home, Samsung SmartThings en vele andere diensten mogelijk. De apparaten communiceren lokaal via hubs, zodat gegevens die relevant zijn voor de beveiliging nooit het huis of appartement verlaten. Activering is net zo eenvoudig als het scannen van een streepjescode.

Woorden worden daden

En hoe zeker is het dat de nieuwe Smart Home standaard binnenkort ook zijn weg zal vinden naar Nuki Smart Locks? “In oktober 2022 presenteerden we de eerste prototypes van een Smart Lock met Matter-ondersteuning en kondigden we aan dat je de eerste Matter-geschikte apparaten van ons kon verwachten in de tweede helft van 2023. We werken er hard aan om de daad bij het woord te voegen”, zegt medeoprichter Martin Pansy.

Marktleiderspositie veiliggesteld, doelgroep uitgebreid

Dit is echter ook een toekomst die het bedrijf uit Graz vol optimisme tegemoet ziet: “Na het recordjaar 2022 konden we onze positie als marktleider in Europa in de voortdurend groeiende markt voor Smart Locks tijdens de eerste zes maanden van het nieuwe jaar verder veiligstellen. Dit komt ook doordat intelligente sloten relevant worden voor een steeds bredere doelgroep”, geeft Martin Pansy aan.

Dit wordt weerspiegeld in de stijging van de verkoopcijfers met hoge dubbele cijfers, en de resultaten van een actuele studie in opdracht van Nuki bevestigen dit. Comfort en gemak in het dagelijks leven worden nu gezien als de belangrijkste voordelen van een Smart Lock. Onder de mensen die al een slim deurslot gebruiken, vormen voor het eerst gebruikers die niet erg technisch onderlegd zijn de grootste groep. “Dit verandert echter niets aan het feit dat klanten die geïnteresseerd zijn in technologie en innovatie onze doelgroep blijven. Maar het is een feit dat het idee van slimmere sloten steeds meer mainstream wordt, dankzij de eenvoudige installatie en hoge productkwaliteit van ons merk”, besluit de CEO van Nuki.

Mobiele versie afsluiten