Afgelopen weekend heeft de NOS aandacht besteedt aan slimme apparaten en daarvoor Michel van Eeten geïnterviewd. Wat de hoogleraar zegt klopt, op de teletekstpagina is echter slechts een deel overgenomen. Hierdoor is weer enige onduidelijkheid ontstaan.
Teletekst
Teletekst heeft melding gemaakt van het nieuwsitem. Door de beperking van het aantal karakters is de boodschap van Van Eeten en de feitelijke context niet duidelijk geworden. Teletekst wordt nog steeds massaal gebruikt, de Android app telt meer dan 1 miljoen downloads. Screenshots worden makkelijk gedeeld. Daarom gonst het nu links en rechts dat “de overheid” te weinig doet.
Die melding is iets te kort door de bocht. Ook nu al kan de overheid ondeugdelijke hardware verbieden. Dat is in het recente verleden nog gebeurd bij USB laders. Lang niet alles dat in de havens of distributiecentra in beslag wordt genomen haalt echter de pers. Wat dat betreft is er dus wel al sprake van actief handelen en actief zoeken (het een kan immers niet zonder het ander).
Nieuwe wetgeving
Onder de nieuwe wetgeving wordt het toezicht op smart devices EU breed geharmoniseerd en er komt meer controle voordat iets de winkelschappen belandt. De regels daarvoor zijn in dit artikel van ITchannelPRO genoemd.
Niet alleen consumenten
Wat dan blijft is, en ook Van Etten wijst daarop, dat er nog erg veel bij de consument staat dat op termijn of nu al totaal onveilig is. Iedere reseller zal dat kunnen beamen en weet ook dat het niet alleen consumenten zijn, ook in de zakelijke omgevingen staat hardware die vragen oproept. Extra complex daarbij is dat het deels gaat om een vorm van “shadow IT”. Medewerkers hebben een leuke gadget neergezet zonder dat IT beheer er weet van heeft. Dat is een serieus onderschat risico. Het doet in meerdere opzichten weinig onder voor het in de werk computer steken van een gevonden USB stick.
Het is goed dat het onderwerp slimme apparaten de pers haalt, nog beter is het als iedereen begrijpt dat wat de NOS noemt slechts een deel van de problematiek is.