Binnenkort vindt het jaarlijkse congres van NL Connect plaats en natuurlijk zal daar veel gesproken worden over de ontwikkelingen van glasvezel in Nederland. Wie weet komt ook de nieuwste deal van Nokia ter sprake, dat gaat voor de Homeplus in Taiwan 25G PON leveren.
Aparte markt
Het aanbod van glasvezelverbindingen voor zakelijke gebruikers is vanzelfsprekend ook interessant, maar dat is wel een aparte markt waar bijvoorbeeld iets meer wordt gelet op kwaliteit en aanvullende diensten.
Iedereen die al de keuze heeft kunnen maken voor een glasvezelverbinding thuis weet ook dat de snelheden die mogelijk zouden zijn niet onderdoen voor wat een zakelijke huurlijn de eerste tien jaar van deze eeuw mogelijk maakte. Het verschil in de prijskaartjes van die twee is echter enorm en dat is een van de redenen waarom het loont beter te kijken naar een bepaald aspect van glasvezel: maakt het dedicated zakelijke aansluitingen overbodig?
Consument – zakelijk
Aanbieders van zakelijk glas hebben argumenten paraat om duidelijk te maken dat zakelijk niet gelijk kan zijn aan consument. Die argumenten zijn bekend en kloppen ook. Maar wat nu als de consumentenaanbieders grens van de 4Gb/s en 8Gb/s passeren. Wordt het dan niet heel moeilijk het verhaal over de meerprijs van zakelijk nog over de bühne te krijgen?
Zie daar een van de redenen waarom het persbericht van Nokia van dinsdagmiddag goed getimed is. In Taiwan krijgen consumenten de mogelijkheid 25G PON verbindingen van een provider af te nemen. Na een provider in Zwitserland is dat dus de tweede (er zullen er vast meer zijn) echte case die zal gaan aantonen of dit leidt tot een downgrade van zakelijke naar consumentenlijnen, tot meer verkeer, tot andere verkeerspieken of nieuwe onverwachte ontwikkelingen.
Wie weet is het presenteren van onderzoek uit Taiwan of Zwitersland iets voor een volgende editie van het NLconnect jaarcongres.