Nokia: bij 5G zijn databreaches schering en inslag

Nokia heeft GlobalData onderzoek laten doen naar het huidige en toekomstige 5G-beveiligingslandschap en de markt voor managed security services. De uitkomsten halen een forse streep door de vele gemaakte claim dat 5G draadloze netwerken veiliger zou maken.

Nokia-5g-onderzoekDe online enquêtes en 4 diepte-interviews werden uitgevoerd in het voorjaar van 2022. 50 CSP-correspondenten die gelijk verdeeld over APAC, LATAM, Noord-Amerika, Europa en MEA deden hieraan mee. De onderzoeksresultaten zijn hier, zonder registratie vooraf, te downloaden.

De headline voor deze rapportage kan zijn: Databreaches zijn bij 5G de regel, niet de uitzondering

Gebrek aan kennis, personeel en het feit dat de netwerken nog in ontwikkeling zijn worden genoemd als belangrijkste oorzaken van deze ernstige incidenten.

Automation is key om een 5G netwerk uit te rollen en te beheren, tegelijk is dat juist ook een van de redenen waarom het nu zo vaak mis gaat. Nokia biedt natuurlijk wel oplossingen om de gaten in 5G te dekken, maar de lezer zal na het lezen van dit rapport toch niet gerust zijn dat zijn verbinding veilig is.

 

 

Mobiele versie afsluiten