Nieuwe CloudCup-ronde, nieuwe kansen (2/2)

CloudCup-tips voor de laatste vier achtste finales

Wales en Denemarken trappen morgen de achtste finales van EURO 2020 af. Naast de start van een volgende EK-ronde begint hiermee ook een nieuwe ronde voorspellingen voor de ITchannelPRO CloudCup! Nadat we gisteren de eerste vier wedstrijden hebben besproken, geven we in deze blog een voorbeschouwing op de laatste vier wedstrijden van deze ronde.

Kroatië – Spanje

In Kopenhagen staat er met Kroatië – Spanje een wedstrijd op het programma tussen twee ploegen die het toernooi tegenvallend begonnen. De Kroaten verloren van Engeland en speelden gelijk tegen Tsjechië. In een directe confrontatie met Schotland, stond aanvoerder Luka Modrić op en leidde hij zijn land met onder meer een schitterende goal met buitenkant voet naar een 3-1 overwinning. Het bezorgde de verliezend WK-finalist van drie jaar geleden de tweede plek in de poule, waardoor ze zijn gekoppeld aan Spanje. Waar het betonvoetbal van de Kroaten nog niet kon overtuigen, speelt Spanje ook niet zo frivool als we van ze gewend zijn. La Roja werd op een gelijkspel gehouden door Zweden en Polen, waardoor ze de laatste poulewedstrijd tegen Slowakije wel moesten winnen. De wedstrijd begon nog met een gemiste strafschop, maar eindigde daarna mede dankzij een kolderiek eigen doelpunt van doelman Dúbravka in een gemakkelijke 0-5 overwinning voor Spanje. Dit was de grootste overwinning op een EK sinds Nederland in 2000 Joegoslavië met 6-1 versloeg. Misschien is het wel een teken dat de Spaanse machine net op tijd is warmgedraaid voor de knock-outfase.

Frankrijk – Zwitserland

De burenruzie in Boekarest tussen Frankrijk en Zwitserland is op papier een ongelijke strijd. Topfavoriet Frankrijk won de poule des doods terwijl Zwitserland als beste nummer drie is doorgegaan. Desondanks loopt het bij de Haantjes in het blauw niet allemaal op rolletjes. In de eerste wedstrijd werd Duitsland nog wel weggezet met 1-0, maar tegen het vooraf kansloos geachte Hongarije kwamen ze niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De beslissende wedstrijd tegen Portugal begon spectaculair, maar werd uiteindelijk niet meer dan een salonremise waardoor beide ploegen doorgingen. De regerend wereldkampioen heeft dus nog maar één overwinning geboekt dit EK. Bondscoach Deschamps staat echter niet bekend als ‘sexy’ trainer en stelt het resultaat boven alles. De poulewinst is binnen en dus zal hij daar tevreden mee zijn. Paul Pogba is de absolute uitblinker van dit elftal en strooit met de ene na de andere pass richting Benzema en de nog wat teleurstellende Mbappé. Zwitserland, dat in de laatste wedstrijd met een uitblinkende Xherdan Shaqiri Turkije met 3-1 van zich af sloeg, heeft zich knap teruggevochten in het toernooi. Zorgen ze voor de verrassing van het toernooi door buurman Frankrijk uit het toernooi te knikkeren?

Wembley tijdens de eerste poulewedstrijd Engeland – Kroatië (Unsplash)

Engeland – Duitsland

Naast Portugal – België is de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland op Wembley de absolute kraker van deze speelronde. Beide landen troffen elkaar eerder op een eindtoernooi in dit stadion in 1996 en 1966. In ’96 miste huidige bondscoach Gareth Southgate de beslissende penalty en in ’66 werden The Three Lions wereldkampioen door de Duitsers in de finale met 4-2 te verslaan. Op papier dus een droomaffiche voor voetbalromantici. Of het ook een spectaculaire wedstrijd zal worden, is nog maar de vraag. Zowel Engeland als Duitsland hebben geen overtuigende poulefase achter de rug. Engeland boekte twee krappe overwinningen tegen Kroatië en Tsjechië, maar kwam niet verder dan 0-0 tegen Schotland. De vooraf zo bejubelde Engelsen zijn daarmee gezakt op het lijstje van favorieten. Duitsland verloor van Frankrijk, won daarna op fantastische wijze van Portugal om vervolgens dramatisch te spelen tegen Hongarije. Tot minuut 84 dreigde zelfs uitschakeling voor de Duitsers. Er is eigenlijk geen peil te trekken op Die Mannschaft, de vorm van de dag is allesbepalend. Herpakken ze zich in Londen of wordt het een roemloos afscheid van de afzwaaiende bondscoach Joachim Löw?

Zweden – Oekraïne

Zweden is de verrassende groepswinnaar van Poule E. Het land wist onder meer Spanje voor te blijven en krijgt een beloning met Oekraïne als relatief makkelijke tegenstander. De Zweden hebben veel talent rondlopen met Alexander Isak als blikvanger. De spits die we in Nederland vooral kennen van zijn succesvolle periode bij Willem II kan in zijn eentje defensies bezighouden met zijn balvastigheid en dribbels. Samen met Emil Forsberg leidde hij zijn land naar overwinningen op Polen en Slowakije. Zweden speelt geen spectaculair voetbal, maar weet wel hoe ze resultaten moeten behalen. Het is daarom ook de verwachting dat zij Oekraïne deze ronde naar huis zullen sturen. De ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko is derde geworden in de poule van Nederland. De openingswedstrijd tegen Oranje was spectaculair en werd misschien wel onterecht verloren. Hierna boekten ze een overwinning op Noord-Macedonië en verloren ze van Oostenrijk. Weinig hoopgevende resultaten voor de Oekraïners. Toch heeft de ploeg met Yarmolenko en Yaremchuk twee spelers die uit het niets een goal kunnen maken, vraag dat maar aan Maarten Stekelenburg. De strijd tussen de blauw-gelen speelt zich af op Hampden Park in Glasgow en kan een interessant slotstuk van de achtste finales zijn.

Hopelijk helpt deze voorbeschouwing je bij het invullen van jouw CloudCup-voorspelling. Heb jij hem al ingevuld?

Mobiele versie afsluiten