Afgelopen week zijn er drie meldingen van overnames in België voorbij gekomen. Twee hebben ook in Nederland de pers gehaald, de derde lijkt over het hoofd te zijn gezien. Duidelijk is dat bij de zuiderburen het aanbod meer in handen komt van een paar grote spelers, consolidatie dus.
Proximus en budgetmerken
De Belgische incumbent Proximus, voorheen Belgacom, heeft twee weken terug de pers laten weten dat het een bod ging uitbrengen op EDPnet. Dat bedrijf heeft te veel schulden en kan niet zelfstandig doorgaan. Proximus heeft enkele dagen terug de formele toestemming van de rechter voor die overname gekregen. Het heeft daarmee drie budgetmerken (Scarlet en Mobile Vikings behoren ook tot de Proximus groep) in huis.
Iedereen snapt dat die overname het begin zal zijn van een verregaande consolidatie, want ook in België bij Proximus is er geen ruimte voor zoveel concurrentie binnen een bedrijf. Net als indertijd KPN een handvol merken had (Het Net, Planet, Telfort, XS4All) zullen er bij de buren een, maximaal twee overblijven bij de incumbent. Wat er is aangekondigd kun je daarom ook als een inhaalslag zien.
Liberty Global en Telenet
Liberty Global heeft 929 miljoen Euro over om de laatste aandelen van Telenet over te nemen. Daarmee werd dinsdag het eerste Belgische overnamenieuws van de week gestart. De aanbieder van kabeltelevisie en internet heeft al jaren bijna 60 procent van de aandelen in handen. Een eerdere poging dat uit te breiden tot 100 procent is jammerlijk mislukt. Deze keer zijn de vooruitzichten gunstiger, ook omdat er fors meer wordt geboden dan het aandeel op de beurs waard is.
Deze overname is geen consolidatie, Liberty is immers al jaren aan boord als grootste aandeelhouder. Het is wel een inhaalslag, want de Amerikanen wilden dit al in 2012 realiseren, maar haalden toen bakzeil omdat ze de Belgische marktverhoudingen totaal verkeerd inschatten.
Orange en VOO
En dan is er nog die derde transactie, die veel minder de pers heeft gehaald. Orange uit Frankrijk heeft eindelijk toestemming gekregen VOO over te nemen. Dat is de dominante kabelaanbieder in Wallonië en Brussel. Orange is wellicht bekend als aanbieder van telefonie, VOO is hier veel onbekender, het is strikt genomen niet meer dan een merknaam. Het achterliggende bedrijf is Brutélé.
Elk van de drie deals is in lijn met wat er in Nederland en daarbuiten al veel eerder heeft plaatsgevonden. Omdat de Belgische markt zowel kleiner als complexer is (de taalgrens!) hebben veel buitenlandse partijen er voor gekozen eerst toe te slaan op de meer aantrekkelijke en makkelijke markten. Daar is de koek verdeeld. Men wijkt nu uit naar wat nog over is in Europa. Daarom zijn de overnames in België vooral te zien als een inhaalslag. Dat het nu plaatsvindt is ook logisch. De hogere rentes en mindere vooruitzichten zorgen voor lagere vraagprijzen en minder weerstand van toezichthouders.