Backblaze levert clouddiensten voor back-ups en het synchroniseren van data. Elke jaar laat het op de Amerikaanse thuismarkt onderzoek doen om trends rond deze twee diensten in kaart te brengen. Dat levert ook dit jaar weer bijzondere inzichten op.
Onderzoeken
Dat een bedrijf wil weten hoe goed de diensten worden gebruikt snapt iedereen. De manier waarop Backblaze de positie als “underdog” heeft gecultiveerd door het veelvuldig communiceren over dergelijke onderzoeken is bijzonder. Het is een van de redenen waarom de naamsbekendheid zeer hoog is en het bedrijf vaak wordt genoemd als bron.
Commercieel is het duidelijk een slimme keuze. Tegelijk laat elke peiling of onderzoek ook wel zien dat het gebruik van deze twee diensten in Amerika nog wel te wensen overlaat. Omdat het alleen over die markt gaat is het voor de lezers van ITchannelPRO eerder een “nice to know” dan een “need to know” artikel.
Back-up of synchroniseren
Deze keer valt er onder andere te lezen dat een grote groep niet doorheeft dat back-up en synchroniseren twee verschillende processen zijn. 10% zegt dagelijks een “back-up” te maken, waarbij het doel lokaal, on-premise of extern kan zijn.12% van de computerbezitters gebruikt regelmatig een cloud back-up service (zoals Backblaze) als hun primaire back-up. Maar gevraagd naar wat die cloudservice dan precies is, doen de antwoorden vermoeden dat hier veel sync jobs tussen zitten. De namen van programma’s die worden gebruikt zijn daarvoor een indicatie. Overigens geeft 10% aan werkelijk geen idee te hebben wat “de computer” precies doet of waar de back-up of sync data staat.
Vertrouwen
Als een redelijk grote groep niet lijkt te weten wat ze precies doen dan zal het niet verbazen dat het vertrouwen in het resultaat ook niet super hoog is. 39% heeft veel vertrouwen in de kwaliteit van de back-up en 13% heeft er weinig tot geen vertrouwen in. De rest zegt enigszins zeker te zijn dat de data veilig is en in geval van nood weer kan worden ingezet.
De vraag die Backblaze helaas niet heeft gesteld is of men wel eens een back-up heeft teruggezet, uit noodzaak of als test. Waarschijnlijk levert dat een lage score op. En over lage score gesproken. Schijnbaar heeft ook dit jaar weer ongeveer 20% van de geïnterviewden nog nooit back-ups gemaakt of de data laten synchroniseren. Zoals gezegd: het gebruik van dit soort diensten laat in Amerika nog wel te wensen over. Maar of dat in Nederland substantieel beter is? Daar is tot zo ver bekend nooit onderzoek naar gedaan.