Netwerkdivisie Ericsson profiteert van weren Huawei

Ericsson, de Zweedse fabrikant van telecomapparatuur, profiteerde in de eerste maanden van dit jaar van een toegenomen vraag naar zijn netwerksystemen. Dat blijkt uit de resultaten van Q1 2021, dat Ericsson heeft gepresenteerd.

Nu steeds meer landen de Chinese concurrent Huawei deels of helemaal weren uit telecomnetwerken, wint Ericsson dus marktaandeel. Als het effect van wisselkoersen en verkochte bedrijfsonderdelen wordt weggelaten, steeg de omzet van de divisie voor netwerkapparatuur van Ericsson met 15 procent. Het concern profiteerde daarbij van de steeds grotere vraag naar netwerken die 5G, een veel snellere vorm van mobiel internet, mogelijk maken. De totale omzet over de eerste drie maanden van 2021 was 4,9 miljard euro, gelijk aan de verkopen een jaar eerder, maar op vergelijkbare basis ging het om 10 procent groei.

Verbod op Huawei en ZTE

Onder andere Zweedse autoriteiten besloten het afgelopen najaar netwerkapparatuur van de Chinese technologiebedrijven Huawei en ZTE te verbieden bij de aanleg van 5G-netwerken. Volgens de Zweedse telecomautoriteit kleven er te grote risico’s voor de staatsveiligheid aan de twee concerns, die doorgaans veel goedkoper werken dan hun westerse concurrenten.

Bron: Ericsson, ANP

Mobiele versie afsluiten