Nederlands team BioBuddy winnaar Europees Seeds for the Future talentenprogramma

Afgelopen week vond in Rome het Europese “Seeds for the Future” programma plaats van Huawei. Een groep van 150 studenten van verschillende universiteiten uit 23 Europese landen kwam samen in Rome voor een week vol technologie. Het was voor het eerst dat dit programma in een Europese stad werd georganiseerd. Een talentenprogramma waar studenten uit 145 landen kosteloos aan kunnen deelnemen. Gestart in 2008 en in Nederland in 2014. Inmiddels hebben al 2,2 miljoen studenten aan het programma deelgenomen.

Gedurende de hele week namen de studenten deel aan verhelderende sessies met tech-experts, verdiepten ze zich in connectiviteit en innovatie en leverden ze bijdragen aan paneldiscussies over cruciale onderwerpen zoals diversiteit, green skills en duurzaamheid.

Op het eind van de week moesten de studenten een concept van een nieuw bedrijf pitchen met een “tech for Good” focus. Tijdens een bijzondere award ceremonie werd het Benelux team BioBuddy (4 Nederlandse studenten and 1 Belgische student), uitgeroepen als één van de drie winnende teams uit Europa. De andere winnaars waren Nordic Shine uit Finland en Anaphero uit Ierland.

Het concept van BioBuddy bestaat uit het verzamelen van koeienmest in India om dat vervolgens om te zetten in energie en kunstmest.

De drie winnende Europese teams strijden samen met teams uit de andere werelddelen in januari 2025 om de internationale titel in Shenzen op het hoofdkantoor van Huawei in China.

Meer informatie https://www.huawei.com/nl/education/seeds-for-the-future

Een verslag van Joris Köster, Friso Smedes, Aryan Sharma, Tiësto ’t Jolle en Sasha:

Hoe het allemaal begon

“Onze reis met BioBuddy begon tijdens een brainstormsessie waarbij we ons lieten leiden door de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ieder teamlid bracht verschillende hedendaagse vraagstukken naar voren, en uiteindelijk hebben we ons gericht op de methaanuitstoot binnen de agrarische sector.

Onze inspiratie kwam van recente ontwikkelingen, zoals de overheidsuitkopen in de Nederlandse landbouwsector, die de urgentie benadrukten van het aanpakken van de methaanemissies in de landbouw.

Initiële concepten en draaipunt

In onze eerste gesprekken hebben we de optimalisatie van bestaande technologieën onderzocht. Toen we ons echter dieper in het project verdiepten, zagen we een kans om een ​​grotere impact te maken door onze focus te verleggen.

Nieuw inzicht

Na een aantal dagen intensief werken besloten we om een ​​nieuw idee te ontwikkelen: het ontwikkelen van een meer aanpasbare oplossing die eenvoudig in verschillende omgevingen kon worden geïmplementeerd. Ons onderzoek bracht ons ertoe om regio’s te overwegen met een hoge dichtheid aan melkveebedrijven en we kozen ervoor om ons te concentreren op een land met een aanzienlijke landbouwsector, India.

Gesterkt door de nieuwe visie

De verandering had ons team nieuw leven ingeblazen. Het concept van het creëren van een oplossing waar niet alleen individuele boerderijen maar ook omliggende gemeenschappen van zouden kunnen profiteren, was enorm motiverend. We hebben tot diep in de nacht doorgewerkt om ons idee te verfijnen en de mogelijkheden voor brede implementatie te verkennen.

De kracht van diversiteit

Een van de meest lonende aspecten van de ontwikkeling van BioBuddy is de diversiteit van ons team. Vanuit verschillende achtergronden en vakgebieden bracht elk teamlid unieke perspectieven en vaardigheden met zich mee.

Deze diversiteit verrijkte niet alleen onze brainstormsessies, maar stelde ons ook in staat problemen vanuit meerdere invalshoeken te benaderen, wat leidde tot meer innovatieve en alomvattende oplossingen. Door samen te werken, hebben we geleerd onze verschillen te waarderen en te benutten, wat een belangrijke factor is geweest in onze vooruitgang en succes.

Seeds for the Future-programma in Rome

Huawei’s Seeds for the Future-programma vond dit jaar plaats in Rome. Deze geweldige ervaring was transformerend voor ons team. Het programma gaf ons inzichten in de allernieuwste technologieën en stimuleerde een samenwerkingsomgeving waarin we onze ideeën verder konden verfijnen. Omringd worden door gelijkgestemde vernieuwers van over de hele wereld was zowel inspirerend als leerzaam en hielp ons onze visie voor BioBuddy te versterken.

Vooruit kijken

Hoewel we enthousiast zijn over het potentieel van ons project, zijn we ons ook bewust van het evoluerende landschap van duurzame landbouw. Onze voortdurende onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen zijn erop gericht ervoor te zorgen dat onze oplossing aanpasbaar en impactvol blijft.

Deze reis benadrukt onze toewijding om de methaanemissies in de landbouw aan te pakken door middel van innovatief denken en strategische draaipunten. Terwijl we onze oplossing blijven verfijnen, blijft onze primaire focus liggen op het creëren van een duurzame en schaalbare impact.

Wij voelen ons vereerd dat we ons idee mogen pitchen tijdens de wereldwijde competitie van Huawei’s Seeds for the Future programma in januari 2025 in Shenzhen!”.

Teamachtergrond

Joris:

Ik ben Joris Köster, student Creatieve Technologie aan de Universiteit Twente uit Duitsland. Ik heb een passie voor het vinden van impactvolle oplossingen voor maatschappelijke problemen, waarbij ik gebruik maak van technologie. Samen met ons team hoop ik impact te maken, niet alleen voor de boeren, maar ook voor de mensheid in het algemeen door de uitstoot op grote schaal te verminderen.

Friso:

Mijn naam is Friso Smedes. Ik ben een 22-jarige afgestudeerde international business en rond volgend jaar mijn tweede bachelor filosofie af. Ik had geen eerdere ervaring met technologie voordat ik meedeed aan Huawei’s Seeds for the Future-programma, maar ik ben erg blij dat ik meer heb geleerd over deze zeer interessante en cruciale sector. In mijn vrije tijd ben ik gepassioneerd door piano spelen, sporten en reizen (vooral in Azië).

Arisch:

Ik ben Aryan Sharma, een student Computerwetenschappen aan de VU uit India. Ik hou ervan om dingen te bouwen en hoop een betekenisvolle impact te hebben in de wereld!

Tiësto:

Hallo, ik ben Tiësto ‘T Jolle, student Elektronica-ICT Engineering aan de KU Leuven in België. Ik ben erg gepassioneerd door technologie en ik hoop dat we samen met mijn team de wereld een betere plek kunnen maken!

Sasha:

Ik ben opgegroeid in Delft. Ik heb zojuist mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg en Systems Engineering, Policy Analysis & Management in Delft afgerond. Volgend jaar ga ik een bestuursjaar volgen, voordat ik mijn opleiding voortzet met een masterdiploma. De start van dit studiejaar breng ik door in Lissabon op Erasmus. Ik hou van reizen en het ontmoeten van mensen uit verschillende landen, het uitwisselen van verhalen en het verbreden van de horizon, wat ik erg leuk vond aan het programma en de integratie van dat multidisciplinaire en multiculturele perspectief in het idee.

Mobiele versie afsluiten