Zwitserland, de Verenigde Staten, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn de meest innovatieve economieën ter wereld, volgens de Global Innovation Index (GII) van de WIPO van 2022, met China op de drempel van de top 10. Ook andere opkomende economieën laten constant sterke prestaties zien. India en Türkiye koen dit jaar voor het eerst de top 40 binnen.
Uit het verslag blijkt dat onderzoek en ontwikkeling (O&O) en andere investeringen die de wereldwijde innovatieve activiteit aansturen, in 2021 ondanks de COVID-19-pandemie zijn blijven toenemen, maar dat er uitdagingen ontstaan bij het vertalen van innovatie-investeringen in impact.
De GII constateert dat de productiviteitsgroei in feite is gestagneerd. Dit was het speciale thema van de GII 2022 rapportage. Ook stelt men vast dat de huidige technologische vooruitgang en toepassing tekenen van vertraagde groei vertonen, ondanks de recente bloei van de O&O-uitgaven en investeringen in risicokapitaal. Met een zorgvuldiger en aandachtiger koestering van innovatie-ecosystemen zou echter een nieuw tijdperk van innovatiegedreven groei onder leiding van innovatiegolven uit het digitale tijdperk en de diepe wetenschap kunnen aanbreken.
WIPO
De World Intellectual Property Organization (WIPO) is het wereldwijde forum voor beleid, diensten, informatie en samenwerking op het gebied van intellectuele eigendom. Het is een agentschap van de Verenigde Naties. WIPO helpt de 193 lidstaten bij het ontwikkelen van een evenwichtig internationaal juridisch kader voor intellectuele eigendom om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de samenleving. Het levert zakelijke diensten voor het verkrijgen van IE-rechten in meerdere landen en het oplossen van geschillen. Zij levert programma’s voor capaciteitsopbouw om ontwikkelingslanden te helpen profiteren van het gebruik van IE. Toegang tot unieke kennisbanken van WIPO met informatie over intellectuele eigendom is gratis.