Mürsel Sögütlü van MRM Distribution: ‘Gooi hardware nooit weg zonder controle!’

In 2022 werd in Europa ongeveer 15 miljoen ton elektronische apparatuur weggegooid, waaronder ruim 3,6 miljoen ton laptops en computers. Een onvoorstelbare hoeveelheid.

MRM distribution Mürsel SöğütlüOok de materiële waarde is onvoorstelbaar: goud, palladium, platina, koper, tantalum, tin en software horen daarbij. Software? “Jazker!”, zegt Mürsel Sögütlü, key accountmanager van MRM Distribution Nederland. Als leverancier van gebruikte software heeft zijn bedrijf er belang bij dat IT wordt afgedankt. Om milieuredenen, maar ook omdat het economische aspect duurzaamheid mist. “Naast de vele recyclebare materialen bevat de afgedankte hardware meestal ook software”, legt Mürsel uit. Moeilijk te geloven als je weet dat MRM tot 120 euro betaalt voor een Office 2021. Of tot 250 euro voor een Windows Server 2019 Standard. Geëxtrapoleerd naar vele licenties is dit geld dat andere IT-aankopen kan herfinancieren.

Waarom gebruikte software?

Hoe komt MRM aan zijn goederen als de software op zoveel rommelcomputers geïnstalleerd blijft? Mürsel legt het businessmodel uit: “Software uit afgedankte pc’s is slechts één van onze leveringsbronnen. De meeste bedrijven verkopen ons hun licenties wanneer ze naar de cloud migreren. De vorige on-premise software is dan niet meer nodig, maar heeft vaak nog een productlevensduur van enkele jaren.” Volledig functioneel en zonder dat hun support-einddatum is bereikt, gaan ze over naar de volgende eigenaar – bedrijven die dus veel geld besparen door gebruikte software te kopen.

Waarop letten bij koop/verkoop?

De handel in gebruikte software werd in 2012 gelegitimeerd door het Europese Hof van Justitie. Microsoft zelf heeft sindsdien eisen gesteld aan het doorverkopen van zijn originele licenties. Het juridisch en audit-veilige proces van MRM Distribution komt daarmee overeen. “Het is zo eenvoudig en zo lucratief”, zegt Mürsel. Vandaar zijn oproep aan alle bedrijven: “Gooi nooit hardware weg zonder de daarop geïnstalleerde licenties te controleren. Hetzelfde geldt voor het upgraden naar nieuwere versies: overweeg je oude software te verkopen. Het kan nog veel geld waard zijn bij MRM Distribution.”

 

Wil je meer informatie over MRM Distribution, neem dan contact op met Mürsel Söğütlü via 06 575 986 66 of per mail naar mursel.sogutlu@mrm-distribution.com. Of lees meer op https://www.wijkopenuwsoftware.nl/

 

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 02)

Mobiele versie afsluiten