Minder vraag naar PC’s en smartphones leidt tot minder personeel

in de fabrieken, op de kantoren en door het hele ecosysteem

De aankondiging dat HP tien procent van het personeel op straat zet is deel van een hele serie berichten over banenverlies in de IT sector. Inmiddels gaat het om meer dan 50.000 banen bij bedrijven die hardware, software of daarop gebaseerde diensten leveren. Wat we niet zien is hoeveel andere banen hierdoor geraakt worden.

personeelAls HP, IBM of Amazon iets roept over het schrappen van banen dan denkt men vanzelf aan de mensen die op de kantoren en in de fabrieken van deze bedrijven werken. Waar precies in die organisaties de klappen vallen haalt minder de pers. Hoeveel van de banen door vast, extern of tijdelijk personeel werden vervuld is in de regel wel te achterhalen. De contracten met externen beëindigen en geen tijdelijk personeel meer aantrekken leidt namelijk tot minder ophef.

Waar helemaal niet over wordt geschreven is dat ook elders banen verloren gaan als een computerfabrikant gaat afslanken. HP haalt namelijk niet zomaar de bezem door de organisatie. Dit is een reactie op tegenvallende verkopen, minder orders en geen zicht op herstel van de markt op de korte termijn.

Stagnatie PC’s en andere hardware

De lezer van ITchannelPRO weet als geen ander dat de markt voor computers (maar ook andere IT items) in het beste geval stagneert. Voor de meeste producten geldt een duidelijke merkbare vraaguitval. Als er minder computers worden verkocht is er in de winkels minder personeel nodig, bij de distributeurs zal de PC expert wellicht ook iets anders moeten gaan doen. Trainers die vanuit de importeur het kanaal afgaan zien dat hun agenda ook al enige tijd meer ruimte heeft dan goed is. En zo gaat het maar door.

Wat voor PC’s geldt speelt ook bij smartphones. HP is hier niet meer dan een voorbeeld van een aanbieder die het moeilijk heeft. Smartphones zijn om een reden een bijzonder subgroep in dit verhaal. Het ecosysteem daarvan is namelijk uitgebreider en complexer dan dat voor computers. Daarmee is het aantal banen dat op de tocht komt te staan, of inmiddels al is verdwenen, te linken aan dit device ook veel hoger.

Afgeleide banen

Cijfers hierover zijn lastig te vinden. Het aantal winkels en reparatieshops voor smartphones en computeronderdelen staat ook nog eens om andere redenen onder druk. Bij het sluiten van de kantoren in India gaf een bekende Chinese smartponemaker aan dat het om 800 lokale banen ging. De lokale pers rekenende voor dat hierdoor 3.000 (!) afgeleide banen zullen verdwijnen. Nu is die verhouding van 800 : 3.000 waarschijnlijk niet representatief voor de EU of Nederlandse verhoudingen. Maar reken maar dat ook in Nederland banen gaan verdwijnen nu de tech bedrijven met productie en personeel krimpen.

Mobiele versie afsluiten