Maandag heeft Microsoft bekend gemaakt in de regio Athene maar liefst drie datacenters te bouwen. De bouw maakt deel uit van een bredere investering van Redmond in Griekenland. Het heeft een prijskaartje van bijna $1 miljard.
Goed nieuws voor Griekenland
De Griekse overheid zal blij zijn met de investering. De onderhandelingen hierover hebben negen maanden geduurd. Een van de redenen daarvoor was het aanvullende eisen pakket van beide partijen. Dat Microsoft zich verplicht honderdduizenden ambtenaren en studenten “digital skills” bij te brengen is daarbij opvallend. Het bedrijf creëerde op die manier overigens al in heel veel landen een customer lock-in.
De Griekse overheid vindt dat minder bezwaarlijk. Als op deze manier de digitalisering van het land op het niveau van het Europese gemiddelde komt is dat een groot voordeel. Maar het beste nieuws is natuurlijk de hoogte van de investering en het op de kaart zetten van Griekenland als locatie voor datacenters.
Griekenland is met tien miljoen inwoners natuurlijk veel minder dichtbevolkt dan Nederland waar minstens 50 verschillende datacenterexploitanten actief zijn. Op dit moment kent het land volgens deze bron op dit moment slechts 12 datacenters (!). Dat is gewoon erg weinig en daar komt met een deal nu 25 procent bij.
Nieuwe hotspots datacenters in Europa
Redmond investeert uiteraard niet zonder reden in het land. Er zijn tenminste twee redenen aan te wijzen. De eerste is dat de Griekse wetgeving tot nu toe het opslaan van data buiten de landsgrenzen niet makkelijk maakt. Wil een internationale cloud aanbieder op die markt succes hebben moet er een lokale oplossing worden aangeboden. Nieuw is die aanpak voor Microsoft niet. Het bedrijf heeft in meer EU lidstaten vastgesteld dat lokale dataopslag gewoon noodzakelijk is.
De tweede reden waarom Microsoft voor Athene kiest is duidelijk als door de recente berichten van de hyperscalers wordt gebladerd. Madrid, Wenen, Warschau, Milaan lijken een nieuw soort datacenter hotspots te worden. De hyperscalers hebben dit jaar in meer EU lidstaten nieuwbouw bekend gemaakt. Ze kiezen niet voor FLAP, want daar is de grond te duur. Ze kiezen voor goedkopere locaties waar ze twee vliegen in een klap kunnen slaan. Het vergroten van de footprint in sommige delen van de EU en met die lokale datacenters voldoen aan de EU en de nationale wetgeving.