Dat Microsoft de cloud office pakketten bestemd voor de EU en de EVA straks zonder Teams levert is groot nieuws. In de markt was al te horen dat het hier niet bij zou blijven. Maar dat de volgende stap zou worden Edge los te weken van Windows 11 komt toch als een verrassing. Inmiddels wordt de roep in andere landen luider om de bundeling ook daar overboord te zetten.
Communicatie over Teams
Een andere belangrijke groep is tijdelijk op een zijspoor gezet. De partijen die Teams verkopen en onderhouden, het IT kanaal dus, zal met vragen zitten. We zien nu dat via een gerichte mailing voor partners buiten de EU – EVA zone Microsoft uitlegt wat het heeft gedaan en waarom. Ook die uitleg is interessant te noemen. Microsoft wil duidelijk het kanaal te vriend houden.
Dat laatste zal best een opgave worden, want we zien nu ook dat in andere landen de roep luider wordt af te dwingen wat Microsoft “vrijwillig” heeft gedaan. Die roep komt niet alleen van de concurrentie, ook in het kanaal en bij eindgebruikers zijn voorstanders voor office pakketten zonder Teams. Onvermijdelijk zal deze roep verder toenemen.
Windows 11 zonder Edge
We weten trouwens niet of Brussel wel genoegen neemt met deze stap, dus wie weet worden uiteindelijk de duimschroeven nog verder aangedraaid. Een eerste indicatie daarvoor is de melding dat Microsoft test builds voor Windows 11 verspreid in de EU waarbij de eigen browser Edge geen harde vereiste meer is. Dat moet toch bekend voorkomen? Zien we hier het softwarehuis uit Redmond voorsorteren op een herhaling van het verbod op IE.
Bing
Alsof dat nog niet genoeg is heeft het bedrijf ook aangekondigd zich te verzetten tegen het oordeel van de EC dat zoekmachine Bing behoort tot de “Gatekeepers” op grond van de DMA. Het is makkelijk te zeggen dat Bing , in tegenstelling tot Teams, niets met het kanaal te maken heeft en dat de zaken geheel los van elkaar gezien moeten worden. De test build zonder edge zou ook iets heel anders moeten zijn.
Big Tech
Wie drie afzonderlijke cases ziet, heeft een dossier gemist. Brussel en Washington en Londen zijn nog steeds van plan de te grote macht over meerdere lagen van de IT sector van de Big Tech aan te pakken. Alles dat Redmond nu doet of bekendmaakt kan je ook opvatten als een manier dat proces te vertragen of zelfs te staken. Dat Big Tech in een lastige positie zit valt op dit moment weinig op, omdat die partijen daar opvallend weinig over communiceren. Maar denk niet dat de trein stilstaat. Dinsdag is bekend gemaakt dat Washington na de zomer de rechtszaak tegen Amazon wegens het misbruiken van de positie als dominante marktplaats start.