Afgelopen dagen is er op een aantal websites geschreven over het Microsoft cloudaanbod Offce365. Dat zou volgens de “Duitse privacy waakhond” in strijd zijn met de AVG. Enkele dagen eerder was er de melding dat in de Frankrijk het gratis aanbod voor het onderwijs van zowel Microsoft als Google niet de door de beugel kan.
De eerste conclusie is daarmee makkelijk, hoewel die niet door iedereen is gemaakt. Als namelijk iets direct moet opvallen is dat er weinig is veranderd aan standpunten die al langer bekend waren. Het Duitse document verwijst naar onderzoek dat in 2020 is gestart, toen had de dienst nog de naam die in dit artikel wordt gebruikt (pdf link). Voor de Fransen gaat het zelfde verhaal op (pdf link). Dit is geen signaal dat na een paar uur onderzoek is geformuleerd en vervolgens aan de pers is medegedeeld.
Langer bezig
Tussen de regels van beide documenten door blijkt ook dat men al langer naar de issue kijkt en in overleg is geweest met de aanbieder(s). Dat moet onthouden worden, omdat daar ook de bredere context van het probleem duidelijk wordt. Microsoft en de verschillende Duitse toezichthouders hebben al tenminste vier jaar overleg. Hoe dat bij de Fransen is, is niet uitgezocht. De kans is echter klein dat ze pas in augustus van dit jaar (toe de vragen aan de Minister van Onderwijs zijn gesteld) in beweging zijn gekomen. De lezer zal wellicht nog herinneren dat in Nederland het onderwerp ook al de nodige jaren op de agenda staat.
Wat er nu in Parijs en Duitsland is bekendgemaakt mag daarom geen complete verrassing zijn. Als iets een verrassing is, dan dat de aanval nu door andere partijen is ingezet. Steeds meer ministeries, toezichthouders en deskundigen komen er achter dat het aanbod gericht op de groep die zijn vertegenwoordigen of moeten controleren problematisch is.
Masseren helpt niet
Microsoft (voor Google liggen de kaarten niet veel anders) ziet daarmee de problemen van meer kanten toenemen. Het is allang niet meer een toezichthouder of een groepje privacy experts dat zich roert. Het masseren van lokale markten en politici door ze een eigen Azure cloud en extra werkgelegenheid te beloven schijnt duidelijk niet het gewenste effect te hebben. De signalen zijn wat dat betreft overduidelijk.
Zolang Microsoft data van Office365 gebruikers ook buiten de EU opslaat en bewerkt blijft er een probleem. Redmond zal dus meer moeten doen dan regionale clouds optuigen in de verschillende EU landen. Het zal de processen die horen bij het aanbod ook strikt moeten regionaliseren.
Alternatief
Microsoft Office gebruikers die geen enkel risico willen lopen met de AVG hebben gelukkig een alternatief wat de tekstverwerker en het rekenprogramma kunnen ook zonder cloud draaien.