McAfee verkocht – dat was te verwachten

Het grote nieuws van afgelopen weekend was dat AV vendor McAfee voor de zoveelste keer wordt verkocht en een nieuwe eigenaar krijgt. Na een beursnotering en daarvoor deel zijn van een ander bedrijf wordt het nu weer eigendom van een private investeerder die er $14 miljard voor over heeft.

Beursgang was test

logo McAfeeToen McAfee een jaar geleden naar de beurs ging was al snel duidelijk dat dit niet het einddoel was, maar een veredelde test. Met de notering wilde de eigenaren vooral boven tafel krijgen hoeveel het bedrijf echt waard was. Op basis van de beursnotering ging men uit van circa $12 miljard. Dat een jaar later een koper aanklopt die nog eens $2 miljard extra betaalt zegt het nodige over dit type bedrijven.

Marktontwikkelingen

Tussen de beursgang van McAfee en de overname – die per eind 2020 moet zijn afgerond – is wel het nodige gebeurd. Twee punten zijn daarvoor belangrijk. De eerste is de overname van Avast. Daardoor zal de markt voor AV producten voor endusers op termijn een aanbieder gaan verliezen. Het andere punt is de verhoogde activiteit van Microsoft om de eigen dienst Defender te pushen.

Wie zijn oor te luisteren legt bij resellers en financieel analisten kan het zelfde geluid opvangen. De vraag of er op termijn nog wel markt is voor enduser AV software wordt vaker gesteld. Als Microsoft hier een stap maakt waardoor Defender echt beter wordt dan is een deel van de markt de klanten en dus omzet kwijt. Partijen die dat scenario vermoeden vermoeden ook dat iedereen die nu zijn AV business nog kan verkopen snel moet zijn.

Andere geluiden

Er is ook nog een paar andere geluiden te horen. Een daarvan is dat kopers van AV vendoren vooral kijken naar de database met gegevens. Al die miljoenen pakketten die zijn geïnstalleerd sturen enorme veel data terug. Dreigingen zijn zo beter in kaart te brengen en volgen. Die data is veel geld waard en kan op termijn ook op ander manieren worden ingezet.

Er is ook nog een paar andere geluiden te horen. Een daarvan is dat kopers van AV vendoren vooral kijken naar de database met gegevens. Al die miljoenen pakketten die zijn geïnstalleerd sturen enorme veel data terug, waarmee dreigingen beter in kaart gebracht gaan worden. Die data is veel geld waard en kan op termijn ook op ander manieren worden ingezet.

Het andere geluid is dat enduser en business bescherming niet meer door een organisatie gedaan kunnen worden. McAfee heeft al begin dit jaar laten weten de zakelijke tak van het bedrijf in de etalage te zetten en dat is ook al verkocht. Of het enduser bedrijf onder de nieuwe eigenaar niet nog wat business verkoopt of de distributie radicaal omgooit is afwachten. Want ook als is security booming business, die $14 miljard moet wle worden terugverdiend.

Mobiele versie afsluiten