Madrid heeft probleem met buitenlandse aandeelhouder Telefónica

Dat verhaal komt bekend voor

De Spaanse telecomgigant Telefónica zorgt voor politieke problemen in Madrid door de komst van een nieuwe buitenlandse aandeelhouder. STC, zelf de grootste telco uit Saudi Arabië wil 4,9% van de aandelen overnemen en indirect nog eens 5%. Daarmee het in een klap de grootste aandeelhouder van het bedrijf worden. Door net onder de 10% grens te blijven hoopte STC dat de deal weinig tegenstand zou krijgen, maar dat is verkeerd uitgepakt.

Defensie

logo-telefonica_400x400

Hoewel de Spaanse wet voorschrijft dat buitenlandse belangen in bedrijven in belangrijke sectoren vanaf 10% door de ministerraad moeten worden goedgekeurd is de politiek van mening dat toestemming van de politiek toch nodig is. Dat komt omdat er nog een tweede wet is en daar hebben Telefónica en de beoogde nieuwe aandeelhouder zo te zien geen rekening gehouden. Als het gaat om bedrijven die actief zijn voor defensie geldt als drempel 5%,

Telefónica levert connectiviteit voor zowel defensie als politiediensten. Er zal dus kabinetsbesluit genomen moeten worden over deze deal. Het land heeft overigens op dit moment nog geen nieuwe regering en het laat zich raden dat partijen hier een kans zien tot het voeren voor een pittig debat in het parlement.

Nederland

Dit verhaal moet bekend voorkomen. Ook in Nederland hebben we de nodige ervaring het buitenlandse aandeelhouders in belangrijke bedrijven. Er is zelfs een wet door de Kamer aangenomen die een dergelijke actie blijvend heeft weten te dwarsbomen. In een ander geval zien we dat een belangrijk security bedrijf, dat volledig in andere handen is gekomen, binnen betrekkelijk korte tijd slagzij maakt.

Vodafone

Aan de andere kant van de Noordzee dreigt iets dergelijks als in Spanje te gaan gebeuren. Verschil is natuurlijk wel dat de Britten geen EU regels hebben waarnaar ze kunnen verwijzen. Vodafone heeft al jaren een grote aandeelhouder uit de VAE, e& (voorheen bekend als Etisalat). Dat bedrijf heeft al 9,8% van de aandelen in de Britse tak van deze telco, internetprovider. Het wil dat aandeel nu uitbreiden tot 20%. Londen moet nu ook beslissen of deze deal in het belang van de nationale veiligheid is en de continuïteit op geen enkele wijze in gevaar brengt.

Dit is niet het type beslissing dat Madrid en Londen makkelijk neemt voor respectievelijk Telefónica en Vodafone. Gelukkig hebben we in Nederland geen vergelijkbaar hoofdpijn dossier voor de IT sector.

Mobiele versie afsluiten