Eerder deze maand sloot STH het testverslag van een switch af met de opmerking dat het ontbreken van stickers en keurmerken op de behuizing toch wel bezwaarlijk was. Als het artikel zou zijn geschreven voor de EU markt was dat een behoorlijke understatement geweest.
De constatering van STH is simpel. Op de stickers en de behuizing van de geteste switch ontbreekt elk “bewijs” van keuring of deugdelijkheid. Dat valt helemaal op omdat dit een model is met een ingebouwde voeding en omdat het PoE ondersteunt. Je zou dus mogen verwachten dat de fabrikant, importeur en distributeur daar op gelet zouden hebben.
Er klopt dus iets niet bij die drie schakels in de keten, althans als je daarnaar kijkt door een EU bril. Waar het mis gaat is al snel duidelijk. Dit product wordt door de fabrikant direct op Amazon aangeboden. Een schakel in de keten ontbreekt dus. Maar er is meer. In Nederland en de rest van de EU hebben we regels die de aansprakelijkheid bij alle drie de partijen legt om te voorkomen dat ondeugdelijke producten op de markt komen. Dat is het soort wetgeving waar Amazon fel tegen was, maar Brussel heeft dat genegeerd.
Die wetgeving is vooral te linken aan low budget IT uit het Verre Oosten. Doelgroep daarvan is de consument. Die hebben te vaak geen kaas gegeten van IT security en letten al helemaal niet op stickers en keurmerken. Door de wet worden de drie genoemde ketenpartners gedwongen toezicht te houden op wat er het land binnenkomt en proactief op te treden als iets niet in orde is.
Je zou dus verwachten dat het device dat STH heeft getest überhaupt niet op de EU of Nederlandse markt zou kunnen belanden. Toch is dat in de praktijk anders.
Een switch geldt namelijk niet als een device dat de doorsnee consument koopt. Bij het importeren, doorschuiven en verkopen van babyfoons wordt ondertussen goed opgelet, ook als het direct op een marktplaats zoals Amazon belandt. Maar devices voor de zakelijke markt vallen zo te zien buiten deze verhoogde aandacht van de ketenpartners. Kijk maar eens op Amazon of dat grote blauwe Nederlandse platform. Je ziet daar, naast de bekende merken, ook devices die verdacht veel lijken op het model dat bij STH door de mand gevallen is. Op de productfoto’s en bij de omschrijving ontbreekt elke verwijzing naar een geruststellende sticker of keurmerk. Letten zakelijke kopers en ketenpartners daar dan minder op?