Kwart minder smartphones voor Europa

malaise is wereldwijd

Volgens Counterpoint Research zijn in het eerste kwartaal van 2023 23 procent minder nieuwe smartphones richting Europa gegaan dan een jaar geleden. Dat percentage heeft betrekking op de Europese markt. De markt is daarmee terug op het niveau van 2012, maar dat is niet de enige domper.

counterpoint smartphones q1 2023
(klikken voor grote afbeelding)

De bevindingen van Counterpoint wijken fors af van de recente cijfers van Canalys. Die onderzoekers geven namelijk aan dat de markt met 13 procent is gedaald. De verklaring voor dat behoorlijke grote verschil is simpel, maar er wordt makkelijk overheen gelezen. CP heeft het over de Europese markt, terwijl Canalys de globale markt bekeek.

Wie dat verschil ziet, ziet ook dat Europa het dus slechter doet dan andere regio’s, maar overal is dus sprake van substantieel lagere verkoopcijfers. Overigens noemen beide geen verkoopcijfers, maar shipments. Zoals bekend is dat niet de beste rekeneenheid. Parallelimport en export van regio een naar regio twee laten vallen daarmee buiten de scope. Dat er 38 miljoen smartphones op de vliegtuig naar Europa zijn gezet wil dus nadrukkelijk niet zeggen dat die ook allemaal hier ergens in warenhuizen of de magazijnen van retailers liggen.

 

Details

Voor wie de details nog wil weten: Samsung verdedigde zijn positie met een vrij stabiel marktaandeel van 34 procent. Het verkocht wel 27 procent minder toestellen dan een jaar geleden. Bij Apple zou sprake zijn van een shipment van minus 21 procent. Lager dan het marktgemiddelde en daarom nam het marktaandeel toe tot 26 procent. Xiaomi zag het marktaandeel toenemen naar 19 procent. Oppo en Realme zagen het marktaandeel verdampen naar 4 en 3 procent

Hoe nu verder?

Dat is natuurlijk de vraag van iedere verkoper van smartphones en accessoires in Nederland en Europa. CP drukt zich voorzichtig uit. “de komende kwartalen kan de economische druk afnemen, waardoor consumenten weer meer gaan uitgeven.” Men ziet als voornaamste oorzaak van de wegval van vraag dus dat consumenten in Europa de hand op de knip houden. Het zal zonder meer een oorzaak zijn, maar er speelt nog veel meer. Opmerkelijk is dat CP en Canalys daar met geen woord over reppen. Dat is best wel een domper, want zo blijft de markt de situatie verkeerd inschatten.

Mobiele versie afsluiten