Krijg grip op slimme steden

Edwin Diender praat via deze blog geïnteresseerden bij over zijn ervaring met slimme steden (smart city’s).

Men vraagt mij vaak: wat is een slimme stad? We willen een slimme stad bouwen, hoe pakken we dat aan? Wat is de slimste stad ter wereld? Hoe pakken we het introduceren van slim parkeren aan? In deze en volgende blogs ga ik op deze zaken in.

Bouwstenen

Ik kijk naar de bouwstenen van slimme en verbonden steden en de rol die ze spelen:

Mijn analyse is een denkrichting, geen vaststaand feit. Slimme steden zijn organisch en dynamisch, net als een levend organisme. Ze hebben een hartslag, een skelet, spierkracht, hersenen en een zenuwstelsel. Er bestaat geen eindpunt in het concept en het is zeer zeker veel meer dan een project. Met deze blogs wil ik een raamwerk laten zien dat stedenbouwkundigen en overheden kan helpen volgende stappen in hun reis naar de slimme stad te definiëren. Ook ga ik in op het ontwikkelen van de intelligente kern en het zenuwstelsel van slimme steden.

Rubik’s cube

We schrijven 1974 als de Hongaarse architect en wiskundige Erno Rubik een object wil construeren waarbij de onderdelen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, zonder uit elkaar te vallen. Het resultaat: Rubik’s cube. Menigeen weet waarschijnlijk niet eens dat het principe waarop de kubus gebaseerd is, feitelijk een universeel raamwerk is. Hierbij doel ik niet op de kubus of de onderdelen, maar op het interne draadwerk dat de individuele componenten bij elkaar houdt.

Smart city als Rubik’s cube

Voor mij is een slimme stad een platform dat alle programma’s integreert en de stad helpt hoger in de waardeketen te komen. Zo’n platform is technisch, maar er kan vanuit het idee van een raamwerk naar gekeken worden. Net zoals de kubus, waarbij individuele blokjes het geheel vormen, zijn er ook nu individuele elementen die een smart city creëren. Net zoals de bouwstenen bij de kubus, zijn het individuele elementen die de slimme stad opbouwen en bij elkaar houden. Ieder blokje heeft zijn eigen identiteit. En net als in het raamwerk van de kubus, het platform, kan elke element bewegen zonder de structuur van het geheel aan te tasten.

De kern

De hoek- en centrale stenen van een kubus zijn te zien als de kern en het zenuwstelsel.

Vertaald naar IT, is dit het centrale Intelligent Operations Center (IOC) dat integreert en de informatie en processen verbindt. Het zorgt daarmee voor de meest geavanceerde technologie voor de dagelijkse operatie en het stadsbeheer. Realtime stadsbeheer met een silovrij, onderling verbonden informatiesysteem, maakt het voor elk blok mogelijk zelf en in samenhang met anderen te bewegen. Hiermee ontstaan voordelen voor noodhulp, door met kruisverbanden het stadsbeheer te faciliteren en slimme besluitvorming te stimuleren. Hier speelt big-data en de analyse daarvan een grote rol. Het realiseert een scherper en geïntegreerd stadsbeheer, en het stuurt de ontwikkeling en planning. Ook de inwoners ervaren voordelen, want dankzij de open source datasystemen ontvangen ze gepersonaliseerde slimme datadiensten, bijvoorbeeld op het gebied van sociale zekerheid, ouderenzorg, vergunningen, verlengingen van rijbewijzen, visumaanvragen, verblijf- en huisvestingsregistratie.

Hoekstenen

Een veilige stad is één van de essenties van het smart city-concept. Het is één van de hoekstenen in het kubusdenken. Binnen Huawei is de veilige stad onderdeel van het domein publieke veiligheid. De versnelde verstedelijking zorgt voor grote uitdagingen bij de infrastructuur van de stad. De ambtenaren hebben de IT nodig om het publiek te helpen. Huawei werkt met wereldwijde veiligheidsspecialisten samen om met degelijke oplossingen te komen. Met samengevoegde commandocentrales en een gevisualiseerde besturing, kunnen de reactietijden verkort worden. Verhoogde effectiviteit wordt bereikt via cloudplatformen met intelligente analysemiddelen. Dit resulteert ook in een effectievere rechtshandhaving en als gevolg daarvan een veiligere leefomgeving.

De bouwstenen

Het geheel is meer dan de som der delen. In een intelligente wereld zal een onderneming niet in staat zijn om op eigen houtje op de markt te concurreren. Samenwerken in een ecosysteem is nodig om te overleven en te groeien. Van transport, financiën en energie tot onderwijs en gezondheidszorg, het bedrijfsklimaat in bijna elke branche wordt alsmaar complexer. Met de convergentie van industrieën en veranderingen in de consumentenbehoeften moeten ondernemingen opener en flexibeler worden. Ze moeten ook voor duurzame ecosystemen kiezen om concurrentievermogen en duurzaamheid op lange termijn te realiseren. De ondersteunende stukken van de kubus vertegenwoordigen het ecosysteem en de partners. In combinatie met de hoekstukken, de kern- en middenstukken maken ze de kubusanalogie compleet. Maar één kubus is geen kubus; één slimme stad is geen slimme stad. Het universele kader voor smart city strekt zich verder uit. Het omvat een enorme hoeveelheid elementen, het bindt en verbindt vele kubussen, het creëert een netwerk van aangesloten kubussen en dus van verbonden steden.

Tot slot

De Rubik’s kubus kan helpen bij het begrijpen en positioneren van elk van de bouwstenen in het smart city-concept. Maar meer specifiek, de kubus helpt visualiseren hoe het universele kader al deze stukken bij elkaar houdt, dat is het draadwerk waarmee deze stukken onafhankelijk bewegen, zonder dat de structuur uit elkaar valt.

Edwin Diender, chief digital transformation officer bij Huawei Shenzen

Huawei’s digitale platform voor smart city is gebouwd op hetzelfde universele principe als Rubik’s cube: safe city is de hoeksteen, het IOC is de kern, en het ecosysteem van ondernemingen en industrieën zijn de ondersteunende stukken, de belangrijkste bouwstenen van een smart city. Gecombineerd maken zij een universele structuur waarin elk stuk onafhankelijk kan bewegen zonder het geheel uiteen te laten vallen. Stadsmanagers en stedenbouwkundigen kunnen dit principe gebruiken als basis om hun slimme stadsplanning en -constructie te vereenvoudigen en te visualiseren.

In mijn volgende artikel zal ik de implicaties van dit kader voor stadsmanagers, de rol van eGovernance en hoe het evolueert onderzoeken.

Bron: blog Smart City Huawei

Mobiele versie afsluiten