Koper meldt zich voor Atos

Nieuwe eigenaar blijft naam Atos gebruiken

Over Atos heeft ITchannelPRO al eerder opgemerkt dat er veel en grote problemen zijn. De wisselingen aan de top zijn niet voor niets de laatste jaren steeds sneller gegaan. Overnames mislukten en de aandeelkoers ging hard naar beneden. Alleen hard ingrijpen kon het bedrijf redden en dat betekent dus zo veel mogelijk in de etalage zetten.

Atos logoDat Atos veel in de etalage had staan was algemeen bekend. De nieuwe koers, waarbij cloud en cybersecurity alle aandacht krijgt is immers al meer dan een jaar terug gepubliceerd. Alles dat daarbuiten valt kan in principe worden verzelfstandigd, afgestoten of zelfs afgesloten.

Maandag is bekend gemaakt door Atos dat het een mogelijke koper heeft gevonden voor alle niet-primaire activiteiten. Daarmee wordt een streep gezet door de plannen van het bedrijf twee aparte entiteiten te maken met ook twee beursnoteringen. De beoogde koper, waarmee nu exclusief wordt onderhandeld, brengt de “Atos legacy” onder bij een investeringsvehikel. Dit nieuwe bedrijf blijft de oude naam voeren. De koper krijgt dus de rechten op die naam en dat is redelijk uitzonderlijk.

Eviden

Wat overblijft is een bedrijf dat onder een nieuwe naam, Eviden, beursgenoteerd blijft en leverancier blijft van de Franse overheid. Lezers zal dat niet verbazen, evenmin dat de kopende partij een Europese is. In tijden van hoge geopolitieke spanningen en 24/7 cyberoorlog is de verkoop van dit soort belangrijke onderdelen, ook al gaat het om “legacy” aan nog meer indirecte eisen onderworpen.

Personeel – Schulden

De verkoop van “Atos” door Atos-Eviden levert volgens de berichten bijna 1,9 miljard Euro op. Dat lijkt een koopje voor bedrijfsonderdelen die op papier 4,5 miljard Euro omzet vertegenwoordigen. Hoeveel van de nu nog +50.000 medewerkers zich zorgen moeten maken om hun baan is niet uit de persberichten te halen. In alle berichten wordt vooral aandacht besteed aan het afbouwen van de schulden.

Mobiele versie afsluiten