Sinds een paar dagen is het niet langer mogelijk via de officiële Google Play Store Kaspersky software te installeren. Het aanbod is verdwenen, niets verwijst nog naar het bedrijf.
De verbanning van het grootste platform voor Android software is de volgende tegenslag voor het bedrijf met Russische wortels. Al tien jaar zijn overheden uitermate kritisch over het bedrijf. De inval van Rusland in Oekraïne heeft dat proces alleen maar versneld.
Sinds begin dit jaar is door Washington besloten dat alle activiteiten in Amerika dienen te worden gestaakt omdat het bedrijf door de Russische machtshebbers onder druk gezet kan worden de werking van de software te manipuleren. Dat betekent ook dat de AV software voor eindgebruikers daar niet meer mag worden aangeboden, zelfs als het gratis is.
Kaspersky besloot daarop alle aanwezige installaties remote te deactiveren en een ander AV product te pushen. Die actie was wellicht onverstandig. Het zorgde voor de nodige ophef en ergernis.
Of het ook een rol heeft gespeeld bij de actie van Google valt te betwijfelen. Dat heeft sinds een paar dagen alles van Kaspersky verwijderd (bron). Google moet wel, omdat het zich aan de Amerikaanse wet heeft te houden. Ook gebruikers met Android devices buiten Amerika zien niets meer.
Dat de software nog vindbaar is op de alternatieve marktplaatsen is een detail. Die hebben elk in het Westen een verwaarloosbaar klein marktaandeel. Kaspersky verdwijnt door deze laatste acties nog meer uit beeld. Bij alle tests voor consumentensoftware worden de producten al langer niet meer meegenomen. Zonder zichtbaarheid overleven lijkt een onmogelijke opgave.
Waarom Kaspersky zo de duimschroeven wordt aangedraaid is daarbij net zo verklaarbaar als onvermijdelijk. Wellicht dat over een aantal jaren iemand beschrijft welke stappen het had kunnen nemen om dit lot te ontlopen.