Over negen dagen gaat het EK van start. De CloudCup van ITchannelPRO is de EK-poule voor iedereen die werkt in de IT of telecom. Op weg naar het EK kun je mooie prijzen winnen met veel verschillende voorspellingen. Natuurlijk willen we je een beetje helpen met jouw CloudCup-voorspelling. Deze keer: welke keepers redden hun land op weg naar de cup?
Deze week is bekend geworden dan Nederland zijn eerste keeper Jasper Cillessen moet missen vanwege corona. Dat is een domper natuurlijk en heeft misschien invloed op je voorspellingen in de CloudCup. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door Maarten Stekelenburg van Ajax. Is zijn 38-jarige leeftijd bezwaarlijk? De historie wijst uit van niet.
Dit voorjaar won Tom Brady op 43-jarige leeftijd de Super Bowl, de meest prestigieuze prijs in het American Football. In ons ‘normale’ voetbal kent de geschiedenis ook veel bekende spelers die op ‘hoge’ leeftijd nog prijzen pakten. Veel daarvan zijn keepers. Zo is Gianluigi Buffon een van de beste keepers aller tijden. Hij werd op 39-jarige leeftijd nog verkozen tot wereldkeeper van het jaar 2017. Zijn landgenoot Dino Zoff werd in 1982 zelfs nog Europees kampioen op 40-jarige leeftijd. Ook Spanje kent met Iker Casillas een keeper die het lang volhield. Hij werd Europees en wereldkampioen en was 35 jaar toen hij zijn laatste wedstrijd voor zijn land speelde. De Rus Lev Jasjin was 36 jaar toen hij nog vierde werd op het WK van 1970 en voetbalde nog vier jaar door met het nationale team. En ken je de Hongaarse keeper nog in zijn lange grijze trainingsbroek op het EK 2016? Deze Gabor Kiraly schreef met zijn 40 jaar, 2 maanden en tien dagen oud geschiedenis als oudste speler ooit op een eindronde.
Nederland: Stekelenburg (Ajax, 38) en Krul (Norwich City, 33)
Er wordt weleens gezegd dat keepers lijken op een goede wijn; hoe ouder hoe beter. Op basis van die theorie zit het wel snor met de 38-jarige Maarten Stekelenburg. De andere optie voor Nederland is Tim Krul (33) die met Oranje wereldberoemd werd toen bondscoach Louis van Gaal hem in de kwartfinales van het WK in 2014 tegen Costa Rica speciaal inbracht voor de strafschoppenreeks. De inbreng van Krul, statistisch niet eens zo’n penaltykiller, bracht de Costa Ricanen dusdanig van stuk, dat ze twee penalty’s misten en Nederland doorstoomde naar de halve finale. Zo belangrijk kunnen keepers dus zijn. Leuk feitje: de laatste gewonnen wedstrijd van Nederland op een EK was de 2-0 overwinning op Roemenië in 2008. Wie er toen onder de lat stond? Maarten Stekelenburg.
Hoe zit het met de andere blikvangers onder de lat dit jaar?
België: Thibaut Courtois (Real Madrid, 29)
Toen de boomlange Belg in 2018 voor 35 miljoen euro de overstap maakte van Chelsea naar Real Madrid, waren er aanvankelijk twijfels. In zijn eerste periode had hij moeite met zijn concurrentiestrijd met Keylor Navas. Maar sinds laatstgenoemde vertrok naar PSG, lijkt er een last van zijn schouders gevallen. Courtois heeft een uitstekend seizoen gedraaid tussen de palen van De Koninklijke en hield 17 keer de nul in 38 competitiewedstrijden.
Frankrijk: Hugo Lloris (Tottenham, 34)
De ervaren Fransman verdedigt al sinds 2008 het doel van Les Bleus. Vanaf dat moment heeft de huidige aanvoerder 123 interlands gespeeld, waarin hij zijn doel 56 keer schoon heeft gehouden. Bij zijn club Tottenham kende hij een teleurstellend seizoen, dus hij zal alles willen rechtzetten met de nationale ploeg.
Duitsland: Manuel Neuer (Bayern München, 35)
Sinds zijn debuut in 2009 heeft Manuel Neuer 98 keer het doel van Duitsland verdedigd waarin hij 93 tegendoelpunten moest slikken. Hij won een WK-finale en keepte al op vier eindtoernooien. Twee jaar geleden klopte Marc-André ter Stegen ineens nadrukkelijk op de deur en was er twijfel over wie dit EK onder de lat zou staan. Maar na een teleurstellend seizoen voor Ter Stegen en dankzij een ijzersterk keepende Neuer, is er geen twijfel wie er het Duitse doel verdedigt dit EK.
Engeland: Jordan Pickford (Everton, 27) en Dean Henderson (Manchester United, 24)
Engeland en keepers zijn de laatste jaren geen succesvolle combinatie geweest. Bondscoach Gareth Southgate heeft sinds 2017 al vier opties in de goal uitgeprobeerd en heeft het vaakst gekozen voor doelman Pickford. Maar de publieke opinie is dat Pickford niet de overtuigende keeper is waarmee The Three Lions het EK gaan winnen. Alle ogen zijn dan ook gericht op de talentvolle Dean Henderson, die bij Manchester United de concurrentiestrijd van David de Gea aan het winnen is. Hoewel Henderson pas 1 interland heeft gespeeld, is Southgate er dus nog niet uit wie zijn eerste doelman wordt.
Spanje: David de Gea (Manchester United, 30)
David de Gea was jarenlang de gedroomde opvolger van Iker Casillas bij de Spanjaarden. De talentvolle doelman schoot uit de startblokken, maar kan de laatste jaren niet echt overtuigen. De afgelopen seizoenen zitten vol met twijfelmomenten en fouten, waardoor hij zeker niet meer onbetwist is. Dieptepunt was de afgelopen finale van de Europa League, waarin hij 11 penalty’s niet wist te stoppen om vervolgens zelf de beslissende te missen. De Gea keepte tot dusver 45 interlands en staat naar verwachting onder de lat bij Spanje, maar zal de hete adem van de talentvolle Bask Unai Simón in de nek voelen.
We hopen dat deze tips je helpen bij het kiezen van jouw EK-winnaar. Morgen bespreken we alle favorieten voor de EK-titel.
Meedoen met de CloudCup?
Heb jij je nog niet aangemeld maar wil je ook meedoen aan de CloudCup? Dat kan met een team van mensen die werkzaam zijn in de IT of telecom. Er zijn mooie prijzen te verdienen waaronder een origineel Nike EK-shirt, een officiële EK-wedstrijdbal van Adidas en voetbalspellen, maar ook robot stofzuigers, USB-presentatiemicrofoons, een barbecue, Kärcher hogedrukreinigers en veel meer.
Info: www.cloudcup.nl
Bron foto: Kathi Rudimat