Jarno van Wel NQ Solutions over 2e leven smartphones en tablets

‘Refurbished krijgt steeds meer tractie’

De interesse in refurbished smartphones en andere hardware neemt een hoge vlucht, terwijl de voorraadketen steeds korter wordt. Toch zal het nog even duren voordat deze markt echt volwassen wordt, denkt Jarno van Wel van NQ Solutions. Hij heeft het bedrijf vorig jaar opgericht om de circulaire markt te bedienen met efficiëntere oplossingen.

Jarno van Wel NQ Solutions-400De deals die NQ Solutions sluit, zijn onderhand bijzonder serieus, met meerdere partijen die aankloppen om partijen iPhones en Samsungs bij het handelsbedrijf af te nemen. “De ene deal neemt meer tijd in beslag dan de andere”, zegt Jarno. “Maar uiteindelijk zie je dat meerdere klanten interesse hebben. Iedere klant wil een persoonlijke aanpak en die krijgen ze bij ons ook.”

NQ Solutions onderscheidt zich in de markt door de manieren waarop het werkt. Het bedrijf stapt in op de behoefte naar ontzorging, betrouwbaarheid, deskundigheid, veiligheid en transparantie. Zaken waardoor de refurbished markt steeds volwassener wordt. “De markt is voor 80 tot 90 procent nog steeds niet volwassen”, vindt Jarno. “In veel gevallen is nog sprake van onduidelijkheid en ruis op de lijn. Daardoor krijg je gedwongen retouren of gaan leveringen helemaal niet door. Het gebeurt ook dat de kwaliteit niet is zoals vooraf afgesproken. Ik wilde al die onzekerheid wegnemen.”

Professionalisering

Jarno heeft veel ervaring in de markt van refurbished producten en dacht goed na over hoe het handelsproces voor refurbished beter kan. “Je moet vooraan in de keten zitten”, zegt hij. “In de Verenigde Staten kopen ze veel producten terug van grote scholen of van veilingen. Of ze hebben contracten met netwerken en verwerken alles zelf.” In Nederland was dat ook mogelijk, dacht Jarno. “Er zijn genoeg resellers en andere grote IT-organisaties die nog geen goede ervaringen hebben met het opkopen van gebruikte apparatuur. Je zag dat vaak minimale waarde werd aangeboden voor de producten, zonder helderheid over hoe het vervolgproces eruit ziet.”

Om te beginnen heeft Jarno het proces bij NQ Solutions gelokaliseerd. Voorheen kwamen veel partijen uit het buitenland of moesten gebruikte toestellen over de grens worden gestuurd om te worden gerefurbished. Jarno en zijn team van vijf mensen doen dat nu allemaal vanuit hun kantoor/warehouse in Heeswijk-Dinther. “Binnen twee weken ligt er een rapport over de staat van de apparatuur en binnen vier weken betalen we uit”, zegt Jarno. “We werken ook op basis van een transparant gradingsysteem. Iedereen kan langskomen om te zien hoe het werkt en waarom we voor een apparaat een waardering A, B of C geven of het afkeuren.”

Niet-werkende toestellen worden op een juiste manier verwerkt en bruikbare onderdelen worden verwijderd zonder dat klanten voor de kosten opdraaien. “We bieden meer waarde dan voorheen gebruikelijk was in de markt. Alles wat wij ophalen, komt uiteindelijk bij repairshops en kleine winkels terecht. We geven apparatuur zo echt een tweede, of soms zelfs derde of vierde leven.” Het overgrote deel exporteert Jarno naar andere Europese landen. Er is een enorme vraag in heel Europa.

Voorspelbaarheid en vertrouwen

Op dit moment heeft NQ Solutions vaste contracten met circa tien partijen. Partijen die volgens Jarno vooral kunnen profiteren van de diensten van NQ Solutions zijn de leasebedrijven, die steeds meer tractie vinden in de markt. “Zij hebben grote behoefte aan de maximalisatie van de waarde van hun gebruikte smartphones en tablets”, zegt hij. “Die zien wij ook graag aankloppen omdat hun contracten voorspelbaar en standaard zijn. Juist door meer voorspelbaarheid in de markt, werk je het vertrouwen in gebruikte en refurbished apparaten in de hand. Ook komen we graag in contact met resellers en andere IT-buyback-partijen.”

Iedere smartphone en tablet wordt bij binnenkomst eerst opgeladen en door het Certus wipingsysteem gehaald. Dat laatste duurt 20 minuten voor ieder toestel. Dan vindt de grading plaats, gevolgd door een laatste functionele test. “Het is heel belangrijk om het proces zo efficiënt mogelijk in te richten”, vindt Jarno. “Onze kracht ligt vooral in de Business-to-Business. De focus ligt nu nog op de smartphones iPhone en Samsung, maar ook tablets en iMacs zijn erg interessant. Verder zijn we geïnteresseerd in de algemene laptopmarkt.” Het is dus vooral uitkijken naar verbreding en uitbreiding. Maar op de eerste plaats staat de verdere professionalisering van de markt.

 

Heb je belangstelling voor de dienstverlening van NQ Solutions? Zoek dan contact met Jarno van Wel via telefoon: 06 421 422 08 of mail naar info@nq-solutions.nl.

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 4

Mobiele versie afsluiten